in

Cuti Umum Perak 2020 Hari Kelepasan Am

Senarai Tarikh Hari Kelepasan Am Negeri Perak 2020. Apa plan tahun ini, pergi bercuti? Perak public holidays 2020? Untuk kemudahan semua warga Perak, berikut dikongsikan Kalendar Cuti Umum Perak 2020 buat rujukan dan panduan berguna dalam merancang percutian serta aktiviti bersama keluarga sepanjang tahun 2020. Kalendar cuti ini memaparkan senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak pada tahun 2020 termasuk tarikh, hari dan jenis perayaan atau cuti. Rancanglah percutian anda awal dan padankan dengantarikh pembayaran gajibulanan anda agar perbelanjaan dapat dikawal.

Cuti hujung minggu Perak termasuk cuti sekolah adalah pada hari Sabtu dan Ahad. Walau bagaimanapun ianya berbeza dengan beberapa negeri seperti Negeri Kelantan, Terengganu, Johor dan Kedah yang bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu.

cuti umum perak

Kalendar Cuti Umum Negeri Perak Tahun 2020 (Hari Kelepasan Am)

Negeri Perak adalah sebuah negeri yang besar keluasannya di Malaysia dengan Bandaraya Ipoh sebagai ibu negeri. Banyak tempat menarik terdapat di Perak seperti Kellie’s Castle, Menara Jam condong di Teluk Intan, Zoo Taiping, Pulau Pangkor, Bukit Merah Lake Town Resort dan Bukit Larut.

Kepada mereka yang bercadang untuk bercuti ke Perak dan juga tidak terkecuali untuk warga Perak terutama yang bekerja, berikut dikongsikan senarai hari kelepasan am negeri dan Persekutuan buat Negeri Perak tahun 2020.

Senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak Tahun 2020

Berikut adalah kalendar jadual Hari Kelepasan Am Negeri Perak tahun 2020 meliputi senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

PERAK PUBLIC HOLIDAYS 2020

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Rabu
Tahun Baru Cina25 dan 26 JanSabtu dan Ahad
Cuti Tahun Baru Cina27 Jan
Isnin
Hari Thaipusam8 FebSabtu
Hari Pekerja1 Mei
Jumaat
Hari Wesak7 MeiKhamis
Hari Nuzul Al-Quran10 MeiAhad
Cuti Hari Nuzul Al-Quran11 MeiIsnin
Hari Raya Aidilfitri24 Mei
Ahad
Hari Raya Aidilfitri25 MeiIsnin
Cuti Hari Raya Aidilfitri26 Mei
Selasa
Hari Keputeraan YDP Agong8 JunIsnin
Hari Raya Haji31 Julai
Jumaat
Awal Muharam20 OgosKhamis
Hari Kebangsaan31 Ogos
Isnin
Hari Malaysia16 SepRabu
Maulidur Rasul29 Okt
Khamis
Hari Keputeraan Sultan Perak6 NovJumaat
Deepavali14 NovSabtu
Hari Krismas25 DisJumaat

Muat turun atau download senarai cuti umum di Negeri Perak di HARI KELEPASAN AM PERAK

Nota Penting Hari Kelepasan Am

  1. Hari kelepasan am negeri Perak adalah Tahun Baru, Hari Thaipusam, Hari Nuzul Al-Quran dan Hari Keputeraan Sultan Perak. Selebihnya adalah Hari Kelepasan Am Persekutuan.
  2. Apabila Hari Kelepasan Am jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Ahad) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  3. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka Sabtu itu adalah hari kelepasan am dan ianya tidak akan diganti dengan hari-hari yang lain.

Semoga perkongsian Kalendar Hari Kelepasan Am Perak 2020 di atas bermanfaat buat semua. Moga ianya boleh dijadikan panduan dalam merancang pelbagai aktiviti bersama keluarga dan rakan-rakan. Selamat bercuti.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Jadual Pencen ATM 2018 Pesara Tentera

Jadual Pencen ATM 2020 Pesara Tentera

Cuti Umum Sabah 2020 Hari Kelepasan Am