Cuti Umum Perak 2023 Hari Kelepasan Am

Senarai Tarikh Hari Kelepasan Am Negeri Perak 2023. Apa plan tahun ini, pergi bercuti? Perak public holidays 2023? Untuk kemudahan semua warga Perak, berikut dikongsikan Kalendar Cuti Umum Perak 2023 buat rujukan dan panduan berguna dalam merancang percutian serta aktiviti bersama keluarga sepanjang tahun 2023. Kalendar cuti ini memaparkan senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak pada tahun 2023 termasuk tarikh, hari dan jenis perayaan atau cuti. Rancanglah percutian anda awal dan padankan dengan tarikh pembayaran gaji bulanan anda agar perbelanjaan dapat dikawal.

Cuti hujung minggu Perak termasuk cuti sekolah adalah pada hari Sabtu dan Ahad. Walau bagaimanapun ianya berbeza dengan beberapa negeri seperti Negeri Kelantan, Terengganu, Johor dan Kedah yang bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu.

cuti umum perak

Kalendar Cuti Umum Negeri Perak Tahun 2023 (Hari Kelepasan Am)

Negeri Perak adalah sebuah negeri yang besar keluasannya di Malaysia dengan Bandaraya Ipoh sebagai ibu negeri. Banyak tempat menarik terdapat di Perak seperti Kellie’s Castle, Menara Jam condong di Teluk Intan, Zoo Taiping, Pulau Pangkor, Bukit Merah Lake Town Resort dan Bukit Larut.

Kepada mereka yang bercadang untuk bercuti ke Perak dan juga tidak terkecuali untuk warga Perak terutama yang bekerja, berikut dikongsikan senarai hari kelepasan am negeri dan Persekutuan buat Negeri Perak tahun 2023.

Senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak Tahun 2023

Berikut adalah kalendar jadual Hari Kelepasan Am Negeri Perak tahun 2023 meliputi senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Ahad
Tahun Baru Cina22 Jan
Ahad
Tahun Baru Cina23 FebIsnin
Hari Thaipusam5 FebAhad
Hari Nuzul Al-Quran8 Apr
Sabtu
Hari Raya Aidilfitri22 AprSabtu
Hari Raya Aidilfitri23 AprAhad
Hari Pekerja1 MeiIsnin
Hari Wesak4 Mei
Khamis
Hari Keputeraan YDP Agong5 JunIsnin
Hari Raya Haji29 Jun
Khamis
Awal Muharam19 JulaiRabu
Hari Kebangsaan31 Ogos
Khamis
Hari Malaysia16 SepSabtu
Maulidur Rasul28 SepKhamis
Hari Keputeraan Sultan Perak3 NovJumaat
Deepavali12 NovAhad
Hari Krismas25 DisIsnin

Untuk mendapatkan dokumen penuh senarai cuti kelepasan am negeri Perak bagi tahun 2023 boleh dirujuk pada Cuti Am Perak 2023

Senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak Tahun 2022 

Berikut adalah kalendar jadual Hari Kelepasan Am Negeri Perak tahun 2022 meliputi senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Sabtu
Hari Thaipusam18 JanSelasa
Tahun Baru Cina1 Feb
Selasa
Tahun Baru Cina2 FebRabu
Hari Nuzul Al-Quran19 Apr
Selasa
Hari Pekerja1 MeiAhad
Hari Raya Aidilfitri3 Mei Selasa
Hari Raya Aidilfitri4 MeiRabu
Hari Wesak15 Mei
Ahad
Hari Keputeraan YDP Agong6 JunIsnin
Hari Raya Haji10 Julai
Ahad
Awal Muharam30 JulaiSabtu
Hari Kebangsaan31 Ogos
Rabu
Hari Malaysia16 SepJumaat
Maulidur Rasul9 Okt
Ahad
Deepavali24 OktIsnin
Hari Keputeraan Sultan Perak4 NovJumaat
Hari Krismas25 DisAhad

Muat turun atau download senarai cuti umum di Negeri Perak di HARI KELEPASAN AM PERAK

Nota Penting Hari Kelepasan Am

  1. Hari kelepasan am negeri Perak adalah Tahun Baru, Hari Thaipusam, Hari Nuzul Al-Quran dan Hari Keputeraan Sultan Perak. Selebihnya adalah Hari Kelepasan Am Persekutuan.
  2. Apabila Hari Kelepasan Am jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Ahad) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  3. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka Sabtu itu adalah hari kelepasan am dan  ianya tidak akan diganti dengan hari-hari yang lain.

Semoga perkongsian Kalendar Hari Kelepasan Am Perak 2023 di atas bermanfaat buat semua. Moga ianya boleh dijadikan panduan dalam merancang pelbagai aktiviti bersama keluarga dan rakan-rakan. Selamat bercuti.

Tinggalkan Komen