Cuti Umum Perak 2022 Hari Kelepasan Am

Senarai Tarikh Hari Kelepasan Am Negeri Perak 2022. Apa plan tahun ini, pergi bercuti? Perak public holidays 2022? Untuk kemudahan semua warga Perak, berikut dikongsikan Kalendar Cuti Umum Perak 2022 buat rujukan dan panduan berguna dalam merancang percutian serta aktiviti bersama keluarga sepanjang tahun 2022. Kalendar cuti ini memaparkan senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak pada tahun 2022 termasuk tarikh, hari dan jenis perayaan atau cuti. Rancanglah percutian anda awal dan padankan dengan tarikh pembayaran gaji bulanan anda agar perbelanjaan dapat dikawal.

Cuti hujung minggu Perak termasuk cuti sekolah adalah pada hari Sabtu dan Ahad. Walau bagaimanapun ianya berbeza dengan beberapa negeri seperti Negeri Kelantan, Terengganu, Johor dan Kedah yang bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu.

cuti umum perak

Kalendar Cuti Umum Negeri Perak Tahun 2022 (Hari Kelepasan Am)

Negeri Perak adalah sebuah negeri yang besar keluasannya di Malaysia dengan Bandaraya Ipoh sebagai ibu negeri. Banyak tempat menarik terdapat di Perak seperti Kellie’s Castle, Menara Jam condong di Teluk Intan, Zoo Taiping, Pulau Pangkor, Bukit Merah Lake Town Resort dan Bukit Larut.

Kepada mereka yang bercadang untuk bercuti ke Perak dan juga tidak terkecuali untuk warga Perak terutama yang bekerja, berikut dikongsikan senarai hari kelepasan am negeri dan Persekutuan buat Negeri Perak tahun 2022.

Senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak Tahun 2022 

Berikut adalah kalendar jadual Hari Kelepasan Am Negeri Perak tahun 2022 meliputi senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Sabtu
Hari Thaipusam18 JanSelasa
Tahun Baru Cina1 Feb
Selasa
Tahun Baru Cina2 FebRabu
Hari Nuzul Al-Quran19 Apr
Selasa
Hari Pekerja1 MeiAhad
Hari Raya Aidilfitri3 Mei Selasa
Hari Raya Aidilfitri4 MeiRabu
Hari Wesak15 Mei
Ahad
Hari Keputeraan YDP Agong6 JunIsnin
Hari Raya Haji10 Julai
Ahad
Awal Muharam30 JulaiSabtu
Hari Kebangsaan31 Ogos
Rabu
Hari Malaysia16 SepJumaat
Maulidur Rasul9 Okt
Ahad
Deepavali24 OktIsnin
Hari Keputeraan Sultan Perak4 NovJumaat
Hari Krismas25 DisAhad

Untuk mendapatkan dokumen penuh senarai cuti kelepasan am negeri Perak bagi tahun 2022 boleh dirujuk pada Cuti Am Perak 2022

Senarai Hari Kelepasan Am Negeri Perak Tahun 2021 

Berikut adalah kalendar jadual Hari Kelepasan Am Negeri Perak tahun 2021 meliputi senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Jumaat
Hari Thaipusam28 JanKhamis
Tahun Baru Cina12 Feb
Jumaat
Tahun Baru Cina13 FebSabtu
Hari Nuzul Al-Quran29 Apr
Khamis
Hari Pekerja1 MeiSabtu
Hari Raya Aidilfitri13 Mei Khamis
Hari Raya Aidilfitri14 MeiJumaat
Hari Wesak26 Mei
Rabu
Hari Keputeraan YDP Agong7 JunIsnin
Hari Raya Haji20 Julai
Selasa
Awal Muharam10 OgosSelasa
Hari Kebangsaan31 Ogos
Selasa
Hari Malaysia16 SepKhamis
Maulidur Rasul19 Okt
Selasa
Deepavali4 NovKhamis
Hari Keputeraan Sultan Perak5 NovSabtu
Hari Krismas25 DisSabtu

Muat turun atau download senarai cuti umum di Negeri Perak di HARI KELEPASAN AM PERAK

Nota Penting Hari Kelepasan Am

  1. Hari kelepasan am negeri Perak adalah Tahun Baru, Hari Thaipusam, Hari Nuzul Al-Quran dan Hari Keputeraan Sultan Perak. Selebihnya adalah Hari Kelepasan Am Persekutuan.
  2. Apabila Hari Kelepasan Am jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Ahad) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  3. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka Sabtu itu adalah hari kelepasan am dan  ianya tidak akan diganti dengan hari-hari yang lain.

Semoga perkongsian Kalendar Hari Kelepasan Am Perak 2021 di atas bermanfaat buat semua. Moga ianya boleh dijadikan panduan dalam merancang pelbagai aktiviti bersama keluarga dan rakan-rakan. Selamat bercuti.

Tinggalkan Komen