in

Cuti Umum Sabah 2020 Hari Kelepasan Am

Kalendar Cuti Umum Negeri Sabah 2020. Sabah public holidays 2020? Hendak tahu senarai hari kelepasan am Sabah tahun 2020? Berikut adalah Kalendar Cuti Umum Sabah 2020 yang boleh dijadikan rujukan dan panduan buat warga Sabah dalam merancang percutian serta aktiviti bersama keluarga sepanjang tahun ini. Kalendar cuti ini memaparkan senarai Hari Kelepasan Am Negeri Sabah Negeri Di Bawah Bayu pada tahun 2020 merangkumi tarikh, hari dan jenis perayaan atau cuti. Rancanglah percutian anda lebih awal dan elok padankan dengantarikh pembayaran gajibulanan anda untuk pengurusan kewangan yang terbaik.

Cuti hujung mingguan (weekend) di Sabah termasuk cuti sekolah adalah pada hari Sabtu dan Ahad dan adalah sama dengan Kuala Lumpur, Selangor dan kebanyakan negeri yang lain. Namun cuti hujung minggu adalah berbeza dengan Negeri Kelantan, Terengganu, Johor dan Kedah yang bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu.

cuti umum sabah

Kalendar Cuti Umum Negeri Sabah Tahun 2020 (Hari Kelepasan Am)

Negeri Sabah adalah sebuah negeri yang terletak di Wilayah Timur Malaysia dan berdekatan dengan Sarawak dan Brunei serta Kalimantan Indonesia. Dengan keluasan yang sangat besar, pelbagai budaya/ suku kaum ditambah dengan banyak tarikan tempat menarik, menjadikan Sabah sebuah destinasi pelancongan utama di Malaysia. Di antara tempat menarik terdapat di Sabah adalah Gunung Kinabalu, Kundasang, Pulau Sipadan, Pulau Manukan, Pasar Filipino dan banyak lagi. Aktiviti menarik pelancong adalah menyelam dan makan makanan laut seafood.

Untuk warga Sabah dan mereka yang bercadang untuk bercuti di Negeri Sabah yang menarik, berikut dikongsikan senarai hari kelepasan amnegeri dan Persekutuan buat Negeri Sabah tahun 2020.

Senarai Cuti Umum Sabah Tahun 2020

Berikut adalah kalendar jadual cuti umum Sabah tahun 2020 meliputi senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

SENARAI CUTI UMUM SABAH 2020

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Rabu
Tahun Baru Cina25 dan 26 JanSabtu dan Ahad
Cuti Tahun Baru Cina27 Jan
Isnin
Good Friday10 AprilJumaat
Hari Pekerja1 Mei
Jumaat
Hari Wesak7 MeiKhamis
Hari Raya Aidilfitri24, 25 dan 26 Mei
Ahad, Isnin dan selasa
Pesta Keamatan30 dan 31 MeiSabtu dan Ahad
Cuti Pesta Keamatan1 Jun
Isnin
Hari Keputeraan YDP Agong8 JunIsnin
Hari Raya Haji31 Julai
Jumaat
Awal Muharam20 OgosKhamis
Hari Kebangsaan31 Ogos
Isnin
Hari Malaysia16 SepRabu
Harijadi Yang di-Pertua Sarawak10 Okt
Sabtu
Maulidur Rasul29 OktKhamis
Deepavali14 NovSabtu
Hari Krismas25 DisJumaat

Untuk muat turun atau download senarai cuti umum Sabah tahun 2020CUTI SABAH 2020

Nota Penting Hari Kelepasan Am

  1. Apabila Hari Kelepasan Am jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Ahad) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  2. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka Sabtu itu adalah hari kelepasan am dan ianya tidak akan diganti dengan hari-hari yang lain.

Selamat merancang percutian. Moga perkongsian Kalendar tarikh Cuti Umum Sabah tahun 2020 atau Hari Kelepasan Am boleh dijadikan panduan dalam merancang pelbagai aktiviti berfaedah di sepanjang tahun 2020.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Cuti Umum Perak 2020 Hari Kelepasan Am

Jadual Peperiksaan STAM 2018

Jadual Peperiksaan STAM 2020