Cuti Umum Sabah 2023 Hari Kelepasan Am

Kalendar Cuti Umum Negeri Sabah 2023. Sabah public holidays 2023? Hendak tahu senarai hari kelepasan am Sabah tahun 2023? Berikut adalah Kalendar Cuti Umum Sabah 2023 yang boleh dijadikan rujukan dan panduan buat warga Sabah dalam merancang percutian serta aktiviti bersama keluarga sepanjang tahun ini. Kalendar cuti ini memaparkan senarai Hari Kelepasan Am Negeri Sabah Negeri Di Bawah Bayu pada tahun 2023 merangkumi tarikh, hari dan jenis perayaan atau cuti. Rancanglah percutian anda lebih awal dan elok padankan dengan tarikh pembayaran gaji bulanan anda untuk pengurusan kewangan yang terbaik.

Cuti hujung mingguan (weekend) di Sabah termasuk cuti sekolah adalah pada hari Sabtu dan Ahad dan adalah sama dengan Kuala Lumpur, Selangor dan kebanyakan negeri yang lain. Namun cuti hujung minggu adalah berbeza dengan Negeri Kelantan, Terengganu, Johor dan Kedah yang bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu.

cuti umum sabah

Kalendar Cuti Umum Negeri Sabah Tahun 2023 (Hari Kelepasan Am)

Negeri Sabah adalah sebuah negeri yang terletak di Wilayah Timur Malaysia dan berdekatan dengan Sarawak dan Brunei serta Kalimantan Indonesia. Dengan keluasan yang sangat besar, pelbagai budaya/ suku kaum ditambah dengan banyak tarikan tempat menarik, menjadikan Sabah sebuah destinasi pelancongan utama di Malaysia. Di antara tempat menarik terdapat di Sabah adalah Gunung Kinabalu, Kundasang, Pulau Sipadan, Pulau Manukan, Pasar Filipino dan banyak lagi. Aktiviti menarik pelancong adalah menyelam dan makan makanan laut seafood.

Untuk warga Sabah dan mereka yang bercadang untuk bercuti di Negeri Sabah yang menarik, berikut dikongsikan senarai hari kelepasan am negeri dan Persekutuan buat Negeri Sabah tahun 2023.

Hari Kelepasan Am Negeri Sabah Tahun 2023

Berikut adalah kalendar jadual cuti umum Sabah tahun 2023 meliputi senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Ahad
Tahun Baru Cina22 JanAhad
Cuti Tahun Baru Cina23 Jan
Isnin
Good Friday7 AprilJumaat
Hari Pekerja1 Mei
Isnin
Hari Raya Aidilfitri22 dan 23 AprSabtu dan Ahad
Hari Wesak4 Mei
Khamis
Pesta Keamatan30 MeiSelasa
Cuti Pesta Keamatan31 Mei
Rabu
Hari Keputeraan YDP Agong5 JunIsnin
Hari Raya Haji29 Jun
Khamis
Awal Muharam19 JulaiRabu
Hari Kebangsaan31 Ogos
Khamis
Hari Malaysia16 SepSabtu
Harijadi Yang di-Pertua Sabah7 Okt
Sabtu
Maulidur Rasul28 SepKhamis
Deepavali12 NovAhad
Hari Krismas24 dan 25 DisAhad dan Isnin

Muat turun atau download senarai cuti umum Sabah bagi tahun 2023 HARI KELEPASAN AM SABAH 2023

Nota Penting Hari Kelepasan Am

  1. Apabila Hari Kelepasan Am jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Ahad) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  2. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka Sabtu itu adalah hari kelepasan am dan ianya tidak akan diganti dengan hari-hari yang lain.

Selamat merancang percutian. Moga perkongsian Kalendar tarikh Cuti Umum Sabah tahun 2023 atau Hari Kelepasan Am boleh dijadikan panduan dalam merancang pelbagai aktiviti berfaedah di sepanjang tahun ini.

Related : raya haji hari pekerja muharram krismas deepavali good malaysia tahun baru thaipusam deepavali good friday hari rasul hari keputeraan ydp friday hari wilayah persekutuan wilayah persekutuan hari raya kalendar sabah aidilfitri hari raya haji keputeraan ydp agong awal krismas deepavali good friday baru thaipusam wesakd day awal muharram krismas deepavali,

Tinggalkan Komen