in

Cuti Umum Sarawak 2020 Hari Kelepasan Am

Kalendar Tarikh Cuti Umum Negeri Sarawak 2020. Ingin bercuti dan mengetahui hari kelepasan am Sarawak (public holidays) tahun 2020? Berikut dikongsikan tarikh Cuti Umum Sarawak 2020 yang boleh dijadikan panduan dalam merancang percutian serta aktiviti bersama keluarga ke Sarawak tahun ini. Kalendar cuti ini memaparkan senarai Hari Kelepasan Am Negeri Sarawak Bumi Kenyalang pada tahun 2020 merangkumi tarikh, hari dan jenis perayaan/ cuti. Rancanglah percutian anda lebih awal dan untuk yang terbaik, sila padankan tarikh cuti dengan tarikh pembayaran gaji bulanan anda.

Cuti hujung minggu (weekend) di Sarawak termasuk cuti sekolah adalah pada hari Sabtu dan Ahad dan adalah sama dengan Kuala Lumpur, Selangor, Perak dan kebanyakan negeri yang lain. Namun cuti hujung minggu adalah berbeza untuk Negeri Kelantan, Terengganu, Johor dan Kedah yang bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu.

Kalendar Cuti Umum Negeri Sarawak Tahun 2020 (Senarai Hari Kelepasan Am)

Negeri Sarawak adalah sebuah negeri yang terbesar di Malaysia dan terletak di Wilayah Timur Malaysia. Sarawak berjiran dengan Sabah dan Brunei serta Kalimantan Indonesia. Dengan kewujudan pelbagai budaya/ suku kaum ditambah dengan banyak tarikan tempat menarik yang belum diterokai telah menjadikan Sarawak sebuah destinasi pelancongan menarik di Malaysia.

Di antara tempat menarik terdapat di Sarawak adalah Taman Negara Bako, Borneo Highland Resorts, Masjid Jamek Kuching, Pasar Serikin, Taman Negara Niah dan Muzium Sarawak. Sarawak juga terkenal dengan makanannya seperti mee kolok, laksa Sarawak, Ikan Terubok Masin dan Kek Lapis.

Untuk panduan warga Sarawak dan mereka yang bercadang untuk bercuti di sini, berikut dikongsikan senarai hari kelepasan am negeri dan Persekutuan buat Negeri Sarawak bagi tahun 2020.

Senarai Cuti Umum Sarawak Tahun 2020

Berikut adalah kalendar jadual cuti umum Sarawak tahun 2020 yang memaparkan senarai tarikh cuti dan perayaan/hari.

SENARAI CUTI UMUM SARAWAK 2020

HARI KELEPASAN AMTARIKHHARI
Tahun Baru1 Jan
Rabu
Tahun Baru Cina25 dan 26 JanSabtu dan Ahad
Cuti Tahun Baru Cina27 Jan
Isnin
Good Friday10 AprilJumaat
Hari Pekerja1 Mei
Jumaat
Hari Wesak7 MeiKhamis
Hari Raya Aidilfitri24, 25 dan 26 Mei
Ahad, Isnin dan selasa
Hari Gawai1 JunIsnin
Hari Gawai Kedua2 Jun
Selasa
Hari Keputeraan YDP Agong8 JunIsnin
Hari Sarawak22 Julai
Rabu
Hari Raya Haji31 JulaiJumaat
Awal Muharam20 Ogos
Khamis
Hari Kebangsaan31 OgosIsnin
Hari Malaysia16 Sep
Rabu
Harijadi Yang di-Pertua Sarawak10 OktSabtu
Maulidur Rasul29 OktKhamis
Hari Krismas25 DisJumaat

Makluman rasmi mengenai senarai cuti umum Sarawak tahun 2020 boleh dirujuk di Portal Sarawak Government.

Nota Penting Hari Kelepasan Am

  1. Apabila Hari Kelepasan Am jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Ahad) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  2. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka Sabtu itu adalah hari kelepasan am dan ianya tidak akan diganti dengan hari-hari yang lain.

Semoga perkongsian Hari Kelepasan am Negeri Sarawak tahun 2020 boleh dijadikan rujukan dan panduan buat mereka yang bekerja. Ianya juga berguna untuk merancang pelbagai aktiviti keluarga atau sebagainya pada tahun ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Contoh surat rayuan kemasukan ke kv dan smt

Contoh Surat Rayuan Kolej Vokasional Dan SMT

Harga Kos Tunai Haji Terkini

Harga Kos Tunai Haji Terkini Tahun 2020/ 1441H