Semakan i-Lestari Online Semak Status Pengeluaran Wang KWSP Akaun 2

Cara Semak Status Pengeluaran Wang KWSP Akaun 2 Melalui i-Lestari KWSP Online. Berita baik buat pencarum ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP/ EPF) bawah 55 tahun. Untuk memudahkan dan mempercepatkan proses pengeluaran dan semakan i-Lestari, KWSP telah memperkenalkan penambahbaikan perkhidmatan atas talian yang dikenali sebagai i-Lestari online. Sebelum ini ahli boleh mengemukakan application melalui i-akaun (e-pengeluaran), e-mel dan pos yang mengambil masa.

i-Lestari Online adalah saluran dalam talian yang membolehkan Ahli KWSP menghantar application Pengeluaran wang daripada akaun 2 menggunakan borang yang boleh diakses terus di laman web KWSP di www.kwsp.gov.my. Semakan status pengeluaran juga boleh disemak melalui sistem atas talian ini.

cara semakan i-lestari online

Cara Semak Status Pengeluaran Melalui i-Lestari Online

Menurut KWSP, i-Lestari Online adalah saluran mesra pengguna yang membolehkan Ahli untuk melakukan aktiviti berikut :-

 • Mengemukakan application Pengeluaran i-Lestari secara dalam talian berdasarkan terma-terma yang ditetapkan
 • Memohon tanpa perlu mendaftar untuk i-Akaun (Ahli)
 • Menyemak makluman status pengeluaran secara dalam talian
 • Menghantar application Pengeluaran i-Lestari menggunakan pelbagai peranti seperti komputer peribadi, komputer riba, tablet, telefon pintar dan sebagainya; dan
 • Membuat pengeluaran iaitu application secara mudah, cepat dan tepat

Semakan i-Lestari Online (Langkah-Langkah Membuat Semakan)

Untuk makluman, semakan status pengeluaran boleh disemak jika application anda telah diterima dan didaftarkan. Sila pastikan semakan dibuat dalam tempoh dua (2) hari selepas application berjaya dihantar. Untuk ahli KWSP bukan warganegara, anda tidak dibolehkan menggunakan saluran semakan ini kerana mereka hanya boleh membuat application melalui pos sahaja. Tarikh penerimaan application bagi proses pengesahan emel, pos akan mengambil masa.

Jika application yang diluluskan diterima pada bulan April 2020, kelayakan bilangan bulan pengeluaran adalah bilangan maksimum selama 12 bulan iaitu  hingga Mac 2021.

Berikut adalah langkah-langkah mudah dalam membuat semakan i-Lestari secara atas talian/ online:-

i lestari online permohonan dan semakan status

 • 3. Ahli perlu isi Nombor MyKad dan Nombor Telefon Bimbit
  • Pastikan Nombor MyKad dan nombor telefon bimbit adalah betul dan tepat
  • Khidmat pesanan ringkas SMS akan dihantar ke nombor telefon bimbit yang didaftarkan dalam application
  • Application melalui emel, pos akan mengambil masa

paparan semak status i lestari

 • 4. Tick “Saya Bukan Robot”
 • 5. Tekan butang SEMAK

Paparan Status Keputusan i-Lestari KWSP

 • 6. Keputusan semakan membuat pengeluaran i-Lestari akan dipaparkan. Contoh semakan adalah seperti berikut :-

status semakan i lestari

Maklumat Lanjut

Pihak KWSP mengumumkan bahawa bayaran Pengeluaran i-Lestari untuk mohon pengeluaran yang diterima pada bulan April 2020 akan dikreditkan ke dalam akaun bank ahli bermula 4 Mei 2020 sehingga 18 Mei 2020. Sebagai pengesahan pengkreditan ahli akan dimaklumkan melalui kemudahan i-Lestari Online sejurus selepas bayaran dikreditkan ke dalam akaun bank mereka sekiranya akaun mereka adalah aktif dan tidak dibekukan.

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk kepada :-

Moga penambahbaikan yang dibuat oleh KWSP ini dapat memudahkan orang ramai dalam membuat urusan semakan i-Lestari, untuk membuat pengeluaran i-Lestari KWSP dengan lebih mudah dan pantas. Bagi application melalui pos yang telah dibuat, proses pengeluaran akan mengambil masa.

Tinggalkan Komen