in ,

Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2018 Online

Cara Semak Keputusan Tawaran MRSM Tingkatan 1 Online Dan SMS. Panduan buat pelajar  UPSR 2017 yang ada membuat permohonan kemasukan ke MRSM Tingkatan Satu (1) ambilan tahun 2018. Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2018 secara online dan SMS akan diumumkan pada * Akan dikemaskini. Pelajar boleh mendapatkan tarikh rasmi keputusan semakan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) di Portal Rasmi MARA. Mereka yang gagal boleh membuat rayuan pada tarikh yang sama dengan keputusan diumumkan.

Untuk makluman, semakan tawaran MRSM untuk tahun lepas telah dibuka untuk semakan pada 23 Januari 2017. Semakan kemasukan ke Tingkatan Empat (4) MRSM akan diumumkan pada tarikh yang lain sekitar Januari atau awal Februari. Pemohon adalah disarankan untuk merujuk kepada pengumuman dari Portal Rasmi MARA di Bahagian Terkini dan Pengumuman untuk mendapatkan tarikh rasmi semakan.

semakan keputusan mrsm tingkatan 1 2018 online
Semakan Keputusan Tawaran MRSM Tingkatan 1 Online Dan SMS

Sebagai panduan, berikut dikongsikan maklumat penting semakan keputusan tawaran MRSM Tingkatan 1 ambilan tahun 2018 meliputi tarikh penting dan applikasi semakan. Juga dikongsikan sedikit maklumat Ujian Khas MRSM Arau/ MRSM Bentong serta Ujian Kecenderungan Kemasukkan ke MRSM Ulul Albab (UKKM) dan juga permohonan e-rayuan MRSM.

A. Semakan Ujian Khas MRSM Arau/ MRSM Bentong

Pemohon yang telah menerima SMS Panggilan bagi menduduki Ujian Khas MRSM Arau dan MRSM Bentong perlu merujuk kepada notis panggilan yang telah dihantar melalui alamat email pemohon yang didaftarkan semasa permohonan MRSM Tingkatatan 1 yang lalu.

Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2018 online

B. UKKM MRSM Ulul Albab

Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) akan menjalankan Ujian Kecenderungan Kemasukkan MRSM Ulul Albab seperti panduan berikut :-

Pelajar yang menerima SMS / emel bagi Program Ulul Albab / IGCSE adalah diminta untuk hadir bagi menduduki UJIAN KHAS iaitu Ujian Kecenderungan Kemasukkan MRSM Ulul Albab atau ringkasnya UKKM pada 4 Disember hingga 6 Disember 2017.

  1. Pemilihan pusat ujian boleh dibuat melalui pautan UKKM sebelum 1 Disember 2017
  2. Pelajar perlu membuat Cetakan Surat Tawaran TERKINI sebelum 1 Disember 2017

Panduan UKKM Ulul Albab

  1. Semakan dan pendaftaran
  2. Ujian Tulisan Jawi – 5 minit (Sila pastikan alat tulis dibawa bersama)
  3. Hafazan Kuarantin – Hafaz semua ayat-ayat hafazan yang akan diberikan dalam masa 25 minit. Aspek yang dinilai adalah hafazan, tajwid dan kelancaran.
  4. Ujian Hafazan – Hafazan Wajib (Ayat 1-12 Surah Al Mulk)

Cara Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 Tahun 2018

Berikut adalah tarikh penting semakan tawaran MRSM 2018 untuk kemasukan Tingkatan 1. Keputusan kemasukan ke MRSM bagi Tingkatan 1 Tahun 2018 boleh disemak seperti ketetapan berikut :-

  1. *Tarikh semakan MRSM Tingkatan 1 terkini akan dikongsikan dari masa kesemasa. Pelajar adalah disarankan untuk melayari Portal Rasmi MARA untuk mendapatkan tarikh rasmi semakan
  2. Tahun lepas pada 23 Januari 2017 (Isnin) jam 10.00 malam
  3. Tarikh pendaftaran pelajar baru adalah pada * Akan dikemaskini (6/2/2017).

Applikasi Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2018 Dan Rayuan

Pemohon yang berjaya akan menerima makluman melalui Perkhidmatan Pesanan Ringkas (SMS). Surat tawaran rasmi boleh dicetak dengan melayari pautan di bawah. Pemohon yang tidak berjaya dan ingin membuat rayuan boleh membuat rayuan melalui pautan yang sama.

1. Semakan Secara Online

Sila klik applikasi Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 dan 4 di bawah ini yang akan diaktifkan pada tarikh keputusan diumumkan :-

  1. Tingkatan 1 : https://cms.mrsm.edu.my/ola/checkStatusF1.jsp
  2. Tingkatan 4 : https://cms.mrsm.edu.my/ola/checkStatusF4.jsp

2. Semakan Melalui SMS Melalui perkhidmatan mySMS :

  • Akan dikongsikan jika ada
  • MARA<jarak>MRSM<jarak>ANGKA GILIRAN dan hantar SMS ke 15888
  • MARA MRSM ANGKA GILIRAN > 15888

Semakan Berkaitan

Permohonan e-Rayuan MRSM 2018 Tingkatan 1

Rayuan bagi pelajar yang gagal dalam mendapat tawaran kemasukan MRSM boleh dibuat secara online. Namun, keputusan rayuan adalah berdasarkan kepada jumlah kekosongan setelah hari pendaftaran pelajar ke MRSM 2018.

Pemohon yang tidak berjaya pada pengambilan pertama akan diberi peluang untuk mengemukakan rayuan secara online

  • Applikasi rayuan sama dengan applikasi semakan keputusan
  • Maklumat erayuan MRSM akan dikemaskini dari masa kesemasa

Cara Hubungi

Untuk sebarang pertanyaan atau masalah yang dihadapi sila hubungi

  • Bahagian Pendidikan Menengah MARA di talian 03-2613 4509/ 4531/ 4532/ 4516 atau 03-2613 9070.

Selamat membuat Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2018 Online. Tahniah kepada pelajar yang berjaya mendapat tawaran kemasukan ke Maktab Rendah Sains MARA ambilan 2018 Form 1 yang merupakan antara sekolah terbaik di Malaysia.

32 Comments

Leave a Reply
    • Jika menurut FAQ Permohonan SBP 2018, Setiap calon akan menerima hanya satu tawaran permohonan sahaja sama ada dari KPM iaitu SBP ataupun MARA.

  1. Info yang saya dapat daripada BPM Mara sendiri tawaran dibuat berasingan. Ada kemungkinan calon akan dapat kedua-dua tawaran.

    • Adakah yang dah terlajak perahu di mana Pengerusi MARA sendiri menyerahkan surat tawaran MRSM mendahului kenyataan daripada website MARA di mana pemohon boleh menyemak surat tawaran pada 8hb. januari, 2018 selepas 12:30 petang. SMS yang dinyatakan pun sudah dibatalkan bahkan website MARA dan pautan yang berkenaan pun tidak aktif … Apa ini kesianlah kepada orang lain … janganlah kerana kepentingan diri membelakangkan PROSES …

  2. Semakan kemasukan ke tingkatan satu 2018 mrsm tidak dapat dicapai.Ada tak info mengenai status semakan ini? Portal MARA tiada sebarang makluman terkini.T.kasih

    • Tarikh rasmi yang dinyatakan pada 8 Januari 2018 adalah dari makluman Portal Rasmi MARA. Namun makluman semakan telah dikeluarkan dari Portal Rasmi MARA. Tarikh keputusan akan dikemaskini dari masa kesemasa

  3. Dapat info tunda keluar keputusan. Itupun dari fb mrsm arau. Dari Mara tak maklum pun apa apa pun. Anak anak Bachok dan Machang dah dpt keputusan 6 dan 7hb lagi.

    • Cuba baca Sinar pantai timur 8/1/2018 … macam mana Pengerusi Mara boleh sampaikan tawaran MRSM kepada 33 murid di Bachok. Walhal mengikut MARA … semakan keputusan tawaran belum dikeluarkan lagi …. Janganlah buat pemohon-pemohon lain kecewa … dek kerana kepentingan politik masing-masing.

  4. saya mengharapkan agar tarikh 8hb mmg tarikh keputusan mrsm diketahui sblm anak-anak ke sbp…tp malangnya ditangguhkan..mungkin x de rezeki ke mrsm…

  5. Bagi yg berkenaan, pelajar yg mendapat tawaran sbp tidak akan mendapat tawaran ke mrsm (sila rujuk FAQ sbp dan kementerian). Ini adalah perjanjian antara kementerian dan mara dimana pelajar ke sbp, automatically namanya akan dipadam dipengkalan data ke mrsm. Ini memberi peluang kepada pelajar lain utk mendapat tawaran. Bagaimanapun rayuan boleh dibuat sekiranya berminat utk ke mrsm melalui e-rayuan tetapi tawaran akan diberikan sekiranya ada kekosongan tempat dan atas pertimbangan. Harap maklum.

    • Tapi info yang saya terima melalui emel dari Pengarah Bahagian Pendidikan Menengah Mara lain pula bunyinya. Tawaran akan dibuat secara berasing berkemungkinan pelajar akan dapat kedua-dua tawaran. Anak saya dah tolak tawaran sbp. Kemudian butang arahan untuk cetakan surat pelepasan sbp yg dialamatkan kepada Pengarah BPM Mara disediakan. Berkemungkinan result akan keluar sejurus pelajar yg terima tawaran sbp masuk daftar padac10hb ni.

      • Ya betul tawaran dikeluarkan secara berasingan. Maksudnya disini, di dlm perjanjian, sbp diberi keutamaan terlebih dahulu utk mengeluarkan tawaran diikuti oleh mara ttp nama yg sudah berada di sbp akan automatic tidak mendapat mara. Ini dilakukan semasa sidang mesyuarat pemilihan pelajar ke asrama pebuh. Maknanya, wlaupun tawaran secara berasinagn, pelajar tidak akan mendapat kedua-kedua duanya utk mengelakkan sebarang kesulitan. This has been implemented dlm beberapa thn kebelakangan ini memandangkan byk perkara berbangkit di masa lalu dimana pelajar mendapat lebih drpd satu tawaran. Terima kasih.

    • Dari kamar sebelah:

      MAKLUMAM TERBARU.
      Maklumat mengenai kemasukan pljr ke MRSM hanya boleh diketahui mulai 22/1 ini dan pendaftaran pljr tg 1 dan 4 akan diadakan spt tarikh asal 5/2…
      Sebab musababnya tidak akan diumumkan disini…

      • Cerita ini sudah basi dan tiada maknanya kerana nampak sangat MRSM sudah menjadi bahan politik seseorang. Macammana Pengerusi sendiri menyampaikan surat tawaran MRSM mendahului tetapan MARA … Bagi ibubapa … kita tunggulah dan nasihatkan anak masing-masing “still FOCUS” …

  6. Betul ada butang pelepasan di sbp dan dialamatkan ke mara. Tetapi perlu diingatkan, tawaran ke mara selepas penolakan sbp hanya akan dibuat jika ada kekosongan dan pertimbangan. Harap segala penjelasan ini dpt membantu yg lain jika selepas ini ada kekeliruan mengenai tawaran. Rezeki Allah tentukan dan beri peluang kepada mereka yg lain.

  7. Kenapa MARA menarik balik pengumuman keputusan MRSM pd 8/1/18 yg saya baca pada 7/1/18 dan menyaran agar tidak percaya kpd laman sesawang yg lain? Kenapa jd mcm ni? Pelik2

    • MARA suka bermain silap mata …. dah tiada maknanya … Pengerusi sediri dah sampai surat tawaran MRSM untuk 33 pelajar kat Bachok dan ada orang beritahu kat Machang pun sama. Bermaka senarai pelajar yang terpilih sudah siap sedia hanya tidak hendak SMSkan sahaja ..

  8. Pada pndapat sy…kalau pelajar tu dpt twran sbp dan mrsm… pastinya cikgu2 sbp akan pening kepala..dgn nak melayan kerenah2 pelajar keluar masuk…dokumentasi…mungkin sbb itu..result ke mrsm hnya boleh di semak selepas mendftr di sbp..

  9. Saya sgt setuju dgn pndpt Mama. Jgn risau rezeki anak dah ditentukan kita dah cuba pilih yg terbaik. Apa yg dtg itulah rzki dia.wallahualam

  10. Sangat setuju dengan mama..tak payahlah kita marah marah sangat… Ada lah sebab sebab nya tu… Bersyukur kerana MARA banyak membantu anak bangsa…

  11. Betul. Saya agree dengan Mama, Ibu dan Anne. Bila baca komen dan pandangan yang negatif jadi spoil mood nak masuk MRSM. Kita pun rasa macam dapat false hope

  12. Alhamdulillah anak dh dpt tawaran menerusi panggilan dri pihak umno tpi blum dpt thu ditempatkan di mana. Insyaalah result akn tahu pada hari isnin 22/1/2018 dan kemasukan akn diadakan pada tarikh 5/2/2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semakan Keputusan SPM 2017 Online Dan SMS

Semakan Keputusan SPM 2017 Online Dan SMS

Semakan Keputusan UPSI Diploma November 2017 Online

Semakan Keputusan UPSI Februari 2018 Online