in

Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 & 4 2021 Online

Cara Semak Keputusan Tawaran MRSM 2021 Tingkatan 1 Dan 4 Online Dan SMS. Panduan buat pelajar UPSR 2020 yang ada membuat application ke MRSM Tingkatan Satu (1) ambilan tahun 2021. Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2021 secara online dan SMS akan diumumkan pada sekitar ?? 2020. Pelajar boleh mendapatkan tarikh rasmi keputusan semakan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) di Portal Rasmi MARA. Mereka yang gagal boleh membuat rayuan pada tarikh yang sama dengan keputusan diumumkan. Juga dikongsikan maklumat semakan keputusan MRSM Tingkatan 4.

Untuk makluman, semakan tawaran MRSM untuk tahun lepas telah dibuka untuk semakan pada 15 Disember 2019. Pelajar adalah disarankan untuk merujuk kepada pengumuman dari Portal Rasmi MARA di Bahagian Terkini dan Pengumuman untuk mendapatkan tarikh rasmi semakan.

Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2019 Online

Semakan Keputusan Tawaran MRSM Tingkatan 1 Dan 4 Online Dan SMS Ambilan Tahun 2021

Sebagai panduan, berikut dikongsikan maklumat penting semakan keputusan tawaran MRSM Tingkatan 1 ambilan tahun 2021 meliputi tarikh penting dan aplikasi semakan. Juga dikongsikan sedikit maklumat Ujian Khas MRSM Arau/ MRSM Bentong serta UKKM ke MRSM Ulul Albab dan juga e-rayuan MRSM.

A. Semakan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Pihak MARA telah memanggil calon untuk menduduki peperiksaan UKKM bermula 16 September 2020. Ujian akan dilaksanakan pada 21 September sehingga Disember 2020 secara berperingkat di pusat-pusat yang terpilih.

Calon yang berjaya akan dimaklumkan melalui emel dan SMS. Calon juga diminta untuk menyemak status tawaran bagi mengelak masalah teknikal di pautan berikut:

Calon dikehendaki mematuhi SOP keselamatan sepanjang menghadiri ujian. Bagi negeri dan daerah yang sedang dilaksanakan PKPD, tarikh ujian hanya akan dilaksanakan selepas tarikh yang akan diberitahu kelak.

B. Ujian Khas MRSM Ulul Albab 2021 

Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) akan menjalankan UKKM MRSM Ulul Albab bagi intake ke Tingkatan 1 bermula 21 September sehingga Disember 2020 secara berperingkat seperti panduan berikut :-

Pelajar yang menerima SMS / emel bagi Program Ulul Albab / IGCSE adalah diminta untuk hadir bagi menduduki UJIAN KHAS iaitu Ujian MRSM Ulul Albab atau ringkasnya UKKM dan boleh membuat semakan melalui

Panduan UKKM Ulul Albab 2020 (akan dikemaskini)

 1. Semakan dan pendaftaran
 2. Ujian Tulisan Jawi – 5 minit (Sila pastikan alat tulis dibawa bersama)
 3. Hafazan Kuarantin – Hafaz semua ayat-ayat hafazan yang akan diberikan dalam masa 25 minit. Aspek yang dinilai adalah hafazan, tajwid dan kelancaran.
 4. Ujian Hafazan – Hafazan Wajib (Ayat 1-12 Surah Al Mulk)

C. Semakan Ujian Khas MRSM Arau/ MRSM Bentong (akan dikemaskini)

Pelajar yang telah menerima SMS Panggilan bagi menduduki Ujian Khas MRSM Arau dan MRSM Bentong perlu merujuk kepada notis panggilan yang telah dihantar melalui alamat email pelajar yang didaftarkan semasa membuat application MRSM Tingkatan 1 yang lalu.

 • Applikasi semakan tarikh dan tempat : Klik Ujian Khas MRSM

Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2018 online

Cara Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 Tahun 2021

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB) Datuk Seri Rina Mohd Harun, kesemua MRSM di Malaysia akan menawarkan kuota pengambilan ke Tingkatan 1 sebanyak 7,628 orang melibatkan MRSM Premier (3,595), MRSM Ulul Albab (870 pelajar), MRSM Program International General Certificate of Secondary Education (2,485 pelajar), MRSM Teknikal (180 pelajar) dan MRSM Program International Baccalaureate Middle Years Programme (489 pelajar). Jumlah application yang diterima adalah sebanyak 80,319,

Berikut adalah tarikh penting semakan tawaran MRSM 2020 untuk ke Tingkatan 1. Keputusan ke MRSM bagi Tingkatan 1 Tahun 2020 boleh disemak seperti ketetapan berikut. Bagi tahun 2021 akan dikemaskini setelah diumumkan

SEMAKAN KEPUTUSAN MRSM TINGKATAN 1 2021 (TARIKH PENTING)

TARIKH BUKA
TARIKH TUTUP
 –
*Nota : Tarikh pendaftaran pelajar baru akan dikemaskini. Sebarang perubahan pada tarikh akan dikemaskini dari masa kesemasa. Pelajar adalah disarankan untuk melayari Portal Rasmi MARA untuk mendapatkan maklumat semakan dan rayuan

Applikasi Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 2021 Dan Rayuan

Surat tawaran rasmi boleh dicetak dengan melayari pautan di bawah

1. Semakan Secara Online

Sila klik applikasi Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 di bawah ini yang akan diaktifkan pada tarikh keputusan diumumkan :-

 1. Tingkatan 1 : TAWARAN MRSM FORM 1
  1. Isi No Kad Pengenalan dan tekan butang Log Masuk
  2. Sila layari Portal Rasmi MARA untuk pengesahan dan cetakan surat tawaran
 2. Pelajar yang berjaya perlu memberi maklumbalas penerimaan melalui sistem semakan tawaran
  • *WAJIB buat Pengesahan TERIMA / TOLAK sebelum jam 5.00 petang pada 17 Disember 2019. Calon yang tidak membuat pengesahan dalam tempoh yang ditetapkan dianggap MENOLAK TAWARAN MRSM*
  • Calon tidak berjaya boleh buat rayuan online. Hanya rayuan online sahaja yang akan dipertimbangkan untuk pengambilan seterusnya jika ada kekosongan.
  • Pendaftaran pelajar adalah pada ??

2. Semakan Melalui SMS Melalui perkhidmatan mySMS :

 • Akan dikongsikan jika ada
 • MARA<jarak>MRSM<jarak>ANGKA GILIRAN dan hantar SMS ke 15888
 • MARA MRSM ANGKA GILIRAN > 15888

Semakan Berkaitan

e-Rayuan MRSM 2021 Tingkatan 1

Rayuan bagi pelajar yang gagal dalam mendapat tawaran MRSM boleh dibuat secara online. Namun, keputusan rayuan adalah berdasarkan kepada jumlah kekosongan setelah hari pendaftaran pelajar ke MRSM 2020.

Pelajar yang tidak berjaya pada pengambilan pertama akan diberi peluang untuk mengemukakan rayuan secara online

 • Applikasi rayuan sama dengan applikasi semakan keputusan
 • Untuk rayuan MRSM, jika tiada butang pautan rayuan selepas membuat semakan keputusan, pelajar boleh mencuba menulis surat rasmi rayuan secara bertulis kepada pihak MARA seperti maklumat panduan Pengambilan Dan Penempatan Pelajar.
 • Contoh surat rayuan MRSM boleh dirujuk di Surat Rayuan MRSM

Semakan Keputusan Rayuan MRSM Tingkatan 1 2021

Menerusi makluman Portal Rasmi MARA, keputusan rayuan KEDUA Ke Tingkatan Satu (1) Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Tahun 2020 boleh disemak bermula ^ Akan dikemaskini (11 Februari 2018).

 1. Surat tawaran rasmi boleh dicetak dengan melayari pautan semakan secara online
 2. Pelajar dikehendaki mengesahkan penerimaan/ penolakan selewat-lewatnya pada ^ Akan dikemaskini (20 Februari 2018). Calon-calon yang tidak mengesahkan penerimaan dianggap menolak tawaran ini.

Pendaftaran ke MRSM akan dibuat pada ^ Akan dikemaskini (21 Februari 2018 (Rabu)) di semua MRSM kecuali MRSM Alor Gajah, MRSM Merbok, MRSM Gerik, MRSM Kuala Berang dan MRSM Kota Kinabalu dimana hari pendaftarannya adalah pada ^ Akan dikemaskini (27 Februari 2018 (Selasa)).

Semakan Keputusan Tawaran MRSM Tingkatan 4 2020 Online & SMS

Bilakah tarikh rasmi keputusan ke MRSM Tingkatan Empat (4) diumumkan? Perhatian buat pelajar Tingkatan 3 yang baru sahaja menerima keputusan peperiksaan PT3. Pelajar yang telah membuat application ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) untuk Tingkatan 4, berikut dikongsikan maklumat Semakan MRSM Tingkatan 4 2021 secara online dan SMS.

Tarikh rasmi semakan result MRSM Tingkatan 4 adalah pada tarikh yang akan dikemaskini (Tahun lepas pada 21 Disember 2019). Tarikh rasmi akan diumumkan di Portal Rasmi MARA.

Semakan MRSM Tingkatan 4 2020 Online

Berikut dikongsikan maklumat penting dan panduan semakan keputusan MRSM Tingkatan 4 2020 yang boleh disemak secara online atau SMS. Maklumat yang dikongsikan termasuk tarikh rasmi semakan keputusan, applikasi semakan MRSM dan panduan membuat rayuan.

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB) Datuk Seri Rina Mohd Harun, kesemua MRSM di Malaysia akan menawarkan kuota pengambilan ke Tingkatan 4 sebanyak 1,812 orang melibatkan MRSM Premier (710 orang) dan MRSM Program Khas Pendidikan (1,102 orang), Jumlah application yang diterima adalah sebanyak 26,160 permohopnan,

UKKM Tingkatan 4 2020 

Semua calon pelajar MRSM Tingkatan 4 bagi tahun 2021 perlu menduduki UKKM MRSM dan boleh membuat semakan melalui aplikasi berikut:

Semakan MRSM Tingkatan 4 (Form 4) Ambilan 2021 Secara Online Dan SMS

Pengumuman tarikh rasmi semakan akan dibuat melalui Portal Rasmi Majlis Amanah Rakyat (MARA). Berikut adalah panduan buat para calon :-

A. Tarikh Semakan MRSM Tingkatan 4 

Keputusan tawaran pelajar ke MRSM Form 4 boleh disemak secara online seperti berikut :-

 • Keputusan boleh disemak pada 21 Disember 2019 jam 11.30 malam
 • Tarikh pendaftaran pelajar baru adalah pada : — Januari 2020
 • Pelajar yang berjaya akan menerima makluman melalui Perkhidmatan Pesanan Ringkas (SMS). Surat tawaran rasmi boleh dicetak dengan melayari pautan di bawah.
 • Murid yang tidak berjaya dan ingin membuat rayuan boleh membuat rayuan melalui pautan yang sama.
 • Pelajar yang berjaya dikehendaki SAHKAN penerimaan atau penolakkan dalam tempoh 7 (tujuh) hari. Calon yang tidak mengesahkan penerimaan dianggap telah menolah tawaran

B. Applikasi Semakan MRSM Tingkatan 4 2020 Online

Semakan boleh dibuat secara atas talian atau online melalui link semakan seperti di bawah

C. Semakan Melalui SMS

Keputusan tawaran juga boleh disemak melalui perkhidmatan mySMS :

 • mara <jarak> mrsm <jarak> angka giliran dan hantar ke 15888

e-Rayuan MRSM 2020 Tingkatan 4

Pelajar yang tidak berjaya pada pengambilan pertama akan diberi peluang mengemukakan rayuan secara online. Rayuan bagi pelajar yang gagal boleh dibuat secara online. Keputusan rayuan adalah berdasarkan jumlah kekosongan setelah hari pendaftaran pelajar ke MRSM 2020.

Sekiranya tiada butang pautan rayuan online selepas membuat semakan keputusan, pelajar boleh menulis surat rayuan rasmi kepada Bahagian Pendidikan Menengah MARA. Walau bagaimanapun, keputusan rayuan masih tertakluk kepada merit dan kekosongan tempat yang ada selepas pendaftaran pelajar baru.

Semakan Keputusan Rayuan MRSM Tingkatan 4 2020

Menerusi makluman Portal Rasmi MARA, keputusan rayuan KEDUA Ke Tingkatan Empat (4) Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Tahun 2020 boleh disemak bermula ^ Akan dikemaskini (11 Februari 2018).

 1. Pelajar yang berjaya akan menerima makluman melalui Perkhidmatan Pesanan Ringkas (SMS).
 2. Surat tawaran rasmi boleh dicetak dengan melayari pautan semakan secara online
 3. Pelajar dikehendaki mengesahkan penerimaan/ penolakan selewat-lewatnya pada ^ Akan dikemaskini (20 Februari 2018).
 4. Calon-calon yang tidak mengesahkan penerimaan dianggap menolak tawaran ini.

Pendaftaran ke MRSM akan dibuat pada ^ Akan dikemaskini (21 Februari 2018 (Rabu)) di semua MRSM kecuali MRSM Alor Gajah, MRSM Merbok, MRSM Gerik, MRSM Kuala Berang dan MRSM Kota Kinabalu dimana hari pendaftarannya adalah pada ^ Akan dikemaskini (27 Februari 2018 (Selasa).

Cara Hubungi

Untuk sebarang pertanyaan atau masalah yang dihadapi sila hubungi

 • Bahagian Pendidikan Menengah MARA di talian 03-2613 4531, 03-2613 4532, 03-2613 4533, 03-2613 4516, 03-2613 4517 dan talian MARA Call Centre di 03-2613 2000

Selamat membuat Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1 dan 4 2021 Online. Tahniah kepada pelajar yang berjaya mendapat tawaran ke Maktab Rendah Sains MARA ambilan 2021 Form 1 & 4 yang merupakan antara sekolah terbaik di Malaysia.

79 Comments

Leave a Reply
  • Jika menurut FAQ Permohonan SBP 2018, Setiap calon akan menerima hanya satu tawaran permohonan sahaja sama ada dari KPM iaitu SBP ataupun MARA.

 1. Info yang saya dapat daripada BPM Mara sendiri tawaran dibuat berasingan. Ada kemungkinan calon akan dapat kedua-dua tawaran.

 2. Dapat info tunda keluar keputusan. Itupun dari fb mrsm arau. Dari Mara tak maklum pun apa apa pun. Anak anak Bachok dan Machang dah dpt keputusan 6 dan 7hb lagi.

 3. saya mengharapkan agar tarikh 8hb mmg tarikh keputusan mrsm diketahui sblm anak-anak ke sbp…tp malangnya ditangguhkan..mungkin x de rezeki ke mrsm…

 4. Bagi yg berkenaan, pelajar yg mendapat tawaran sbp tidak akan mendapat tawaran ke mrsm (sila rujuk FAQ sbp dan kementerian). Ini adalah perjanjian antara kementerian dan mara dimana pelajar ke sbp, automatically namanya akan dipadam dipengkalan data ke mrsm. Ini memberi peluang kepada pelajar lain utk mendapat tawaran. Bagaimanapun rayuan boleh dibuat sekiranya berminat utk ke mrsm melalui e-rayuan tetapi tawaran akan diberikan sekiranya ada kekosongan tempat dan atas pertimbangan. Harap maklum.

  • Tapi info yang saya terima melalui emel dari Pengarah Bahagian Pendidikan Menengah Mara lain pula bunyinya. Tawaran akan dibuat secara berasing berkemungkinan pelajar akan dapat kedua-dua tawaran. Anak saya dah tolak tawaran sbp. Kemudian butang arahan untuk cetakan surat pelepasan sbp yg dialamatkan kepada Pengarah BPM Mara disediakan. Berkemungkinan result akan keluar sejurus pelajar yg terima tawaran sbp masuk daftar padac10hb ni.

   • Ya betul tawaran dikeluarkan secara berasingan. Maksudnya disini, di dlm perjanjian, sbp diberi keutamaan terlebih dahulu utk mengeluarkan tawaran diikuti oleh mara ttp nama yg sudah berada di sbp akan automatic tidak mendapat mara. Ini dilakukan semasa sidang mesyuarat pemilihan pelajar ke asrama pebuh. Maknanya, wlaupun tawaran secara berasinagn, pelajar tidak akan mendapat kedua-kedua duanya utk mengelakkan sebarang kesulitan. This has been implemented dlm beberapa thn kebelakangan ini memandangkan byk perkara berbangkit di masa lalu dimana pelajar mendapat lebih drpd satu tawaran. Terima kasih.

  • Dari kamar sebelah:

   MAKLUMAN TERBARU.
   Maklumat mengenai kemasukan pljr ke MRSM hanya boleh diketahui mulai 22/1 ini dan pendaftaran pljr tg 1 dan 4 akan diadakan spt tarikh asal 5/2.

   • Cerita ini sudah basi dan tiada maknanya kerana nampak sangat MRSM sudah menjadi bahan politik seseorang. Macammana Pengerusi sendiri menyampaikan surat tawaran MRSM mendahului tetapan MARA … Bagi ibubapa … kita tunggulah dan nasihatkan anak masing-masing “still FOCUS” …

 5. Betul ada butang pelepasan di sbp dan dialamatkan ke mara. Tetapi perlu diingatkan, tawaran ke mara selepas penolakan sbp hanya akan dibuat jika ada kekosongan dan pertimbangan. Harap segala penjelasan ini dpt membantu yg lain jika selepas ini ada kekeliruan mengenai tawaran. Rezeki Allah tentukan dan beri peluang kepada mereka yg lain.

  • Semakan dapat di capai tetapi untuk print-out surat tawaran, senarai semakan dan panduan pelajar terlampaulah ‘SLOWWWWW’ … merangkak macam “KURA-KURA”. Sepatutnya UNIT KOMPUTER MARA mempermudahkan untuk print-out 3 perkara ini. Saya cuba semak di mana panduan pelajar hanyalah bersaiz 131K sahaja tetapi Senarai Semakan bersaiz 1MB. Sepatutnya Senarai Semakan dipecahkan kepada fail-fail yang kecil untuk mempermudahkan print-out.

 6. Pada pndapat sy…kalau pelajar tu dpt twran sbp dan mrsm… pastinya cikgu2 sbp akan pening kepala..dgn nak melayan kerenah2 pelajar keluar masuk…dokumentasi…mungkin sbb itu..result ke mrsm hnya boleh di semak selepas mendftr di sbp..

 7. Saya sgt setuju dgn pndpt Mama. Jgn risau rezeki anak dah ditentukan kita dah cuba pilih yg terbaik. Apa yg dtg itulah rzki dia.wallahualam

 8. Sangat setuju dengan mama..tak payahlah kita marah marah sangat… Ada lah sebab sebab nya tu… Bersyukur kerana MARA banyak membantu anak bangsa…

 9. Betul. Saya agree dengan Mama, Ibu dan Anne. Bila baca komen dan pandangan yang negatif jadi spoil mood nak masuk MRSM. Kita pun rasa macam dapat false hope

  • Memang boleh check tetapi untuk download 3 fail berkenaan … terlampaulah SLOW macam “KURA-KURA”. Saiz fail panduan pelajar tidaklah besar sangat 131K sahaja tetapi bagi senarai semakan besar sangat 1MB. Orang yang bertanggungjawab sepatutnya pecahkan fail senarai semakan kepada fail-fail yang kecil supaya senang untuk download.

   • Bagi saya saiz fail bukan isu, berapa Mb pun tak apa, yang penting sistem mesti ok. Sebab saya pernah download 85 Mb keatas, tidak menjadi masalah. tetapi jika sistem teruk, inilah yang jadi.

 10. Keputusan dah keluar tapi anak saya tak dapat juga…hampa rasanya sbp pun tak dapat mrsm pun sama… sedangkan kawan anak saya dah belajar di sbp pun dapat lagi tawaran mrsm..apa masalah yang berlaku keputusan anak memang layak…. kenapa jadi macam ni…

 11. Alhamdulillah debaran sudah berakhir dan terjawab. Rezeki anak saya agak jaya berjaya ditawarkan seperti yang dimohon. Tahniah kepada berjaya

 12. As salam dan selamat pagi
  Sebagai orang tua sedikit sebanyak saya amat sedih dan kesal atas keputusan masuk SBP mahupun MRSM.Rupa nya keputusan yang cemerlang pun tidak menjamin untuk dapat masuk ke SBP mahupun MRSM.Contoh anak saya dapat stret dalam UPSR,apa permohonan pun tak dapat.Bukan saya mahu banding kan anak saya dengan anak orang lain,cuma terkilan.Susah payah anak-anak belajar siang dan malam tak kira penat lelah semata-mata untuk mendapat kan keputusan yang terbaik konon nya dapat masuk ke sekolah yang terbaik.sekira nya di ukur melalui kokurikulum,macam anak yang ada sakit seperti Asma,jadi sukan anak ini terbatas.Nak kata saya ni orang kaya tak juga,sama juga seperti keluarga lain,kais pagi makan pagi.Semua orang tua mengharap kan yang terbaik untuk anak-anak mereka,kalau begini keputusan nya saya rasa ada yang tidak betul.Lepas ni kalau nak masuk SBP mahupun MRSM datang sekolah Pegi sukan saja tak payah tumpukan kan pelajaran.Kesal yang amat sangat.Terima kasih.

  • Wkum salam,

   Depa sekarang tidak ambil kira kecemerlangan akademik kerana kecemerlangan akademik hanya 25% sahaja. banyak faktor yang mereka ambil kira … pentaksiran sekolahlah … saikometriklah … bla bla … sampai sosioekonomi pun mereka ambil kira … UPSR hanya ‘1st stone” ada lagi PT3 … Beginilah kalau “intan” jatuh kat mana pun tidak akan luntur … pengakhirnya “apa penghidupan” selepas usia 20an …

  • En kamal…..ank saya pun tak dapat sbp dan mrsm…takpe…saya redha kalau mrsm memilih pelajar dari golongan kurang pendapatan walaupun suami saya sendiri pun gaji tak lah byk mana dan saya sendiri suri rumah yg mmg hanya menguruskan rumah tangga…x jual2 online…kuih…roti…tudung…semua xde…income utk saya mmg xde cuma harapkan suami keja seorang..Yang menjadi masalahnya sekarang…tak dpt sbp atau mrsm baru baru ni sbb tangga gaji takpe…takutnyer anak kita 5,6 tahun akan dtg….nak masuk matrikulasi…asasi…dan ipta tengok pada tangga gaji pulak….oh gila dibuatnya….nak masuk kolej dan universiti swasta…mana nak ada duit….ini yg buat saya risau skrg….risau betul la

 13. sy stuju dgn Kamal di atas. Anak sy jga straight A. Tp sbp x dpt.MRSM pun x dpt. pegang jwtan mcm2 dan wakil sekolah utk sukan juga hafazan dll. sijil berkeping2. utk dpt 6A bkn senang. dahla pljran dan soalan buat makin susah. suruh student bljr bersungguh2. pg, ptg dan mlm bljr. ini yg dia dpt. ..kecewa. x ada kah peluang langsung utk mereka??? nak iq, eq, sq yg bagaimana??? trima kasih sistem pendidikan m^sia….. sbgai ibu bapa sy boleh trima tu sbgai qada’ qadar Allah tp bdk umur 12 stkt mn dia fhm?. sedihhhh… yg 6A langsung x dpt offer.. yg dah dpt sbp masih lg terus dpt offer mara…. terima kasih

 14. Betul en kamal…anak saya pun x dpt sbp @ mrsm.sedangkan dia dpt keputusan ok. Dia sangat kecewa sedangkan dia pelajar terbaik sek..mewakili sek dlm kokurikulum dan markah terbaik dlmpajsk…tp hampa. Semoga dia diberi peluang utk ke mrsm

 15. Saya setuju part tawaran sbp dan mrsm sepatutnya tidak diberi kpd pelajar yg sama.. sepatutnya hanya 1 pilihan diberikan.. beri peluang pd pelajar lain dan seterusnya dpt mengurangkan bilangan pelajar yg memohon rayuan semula.. wallualam.

 16. Jangan risau. Yang tak dapat tawaran tu, ada peluang ambilan kedua.
  Boleh ambil tempat saya. Saya dah tolak tawaran SBP dan MRSM sebab saya dapat KYS.

 17. Nampak nya ada yang mendapat tawaran sbp juga mendapat tawaran mrsm sedangkan portal mengatakan satu pilihan sahaja yang diberi.. sedih .. anak saya bertanya kenapa kwn2 yg keputusan yg lebih teruk dari beliau dapat mrsm dan sbp sedang kan beliau satu tawaran pon tak dapat…beliau aktif dalam ko kurikulum.. susah nak jawab

 18. MRSM memberi peluang kepada pelajar yang mendapat tempat di SBP atas beberapa faktor. Faktor utamanya adalah untuk memberi pilihan kepada pelajar pelajar cemerlang yang berminat dalam program ICGSE / ULUL ALBAB / TEKNIKAL yang tidak ditawarkan oleh pihak SBP.
  Harus diambil perhatian bahawa sistem pembelajaran MRSM adalah amat berbeza dari sistem SBP.
  Program program diatas amat memerlukan kemahiran KBAT yang tinggi dan kos yang terlibat amatlah tinggi untuk melaksanakan sistem ini. Oleh itu, pihak MRSM hanya akan menawarkan kepada pelajar pelajar yang cemerlang dan sihat tubuh badan untuk mengikuti program jangka masa panjang tersebut.

 19. Sedih dengar suara anak kenapa kawan yg dpt 2A dan 3A boleh dpt SBP dan yg dpt SBP dpt lg tawaran MRSM.. kenapa dia x dpt SBP dan MRSM walaupun keputusan lebih baik dr kawan-kawan. Naluri seorg ibu bila dgn mcm tu rasa sedih sgt. Walaupun sijil berkeping -keping, aktif kokurikulum dan wakil sekolah tapi semua itu belum tentu menjamin kemasukan SBM dan MRSM. Mengapa sistem pendidikan kita macam ini.. bukannya apa cuma takut kedepan nanti anak-anak akn set minda mereka.. nak msk SBP dan MRSM tak perlu bertungkus lumus belajar sebab apa kerana 2A dan 3A saja dah boleh dpt tiket ke SBP dan MRSM.

 20. Assalamualaikum, jgn rsau parents, klu ada button rayuan isi, sertakan surat rayuan..maklumkn bhw ank tn/pn brminat bljr d mrsm..FYI, yg ada link rayuan peluang amat cerah 2nd intake selalu 2 weeks after 1st intake.

  Setiap mggu akn ada 3rd, 4th intake & seterusnya until April. Ramai yg akn menolak, homesick, transfer mrsm.

  Brsabar, yg menolak sbp perlu memaklumkan ke bhgian sbp, kpm. Tunggu panggilan mrsm ke2.

  Inilah yg brlaku kpd ank ppuan sy thn lepas..tidak dtawarkn ms 1st intake..Ada butang rayuan, sy klik & buat sedikit ulasan knp sy mrayu. Selepas 2mggu ank sy dtawarkn program igcse.

  Sentiasa check portal mara, alert dgn sebarang announcement.. InshaAllah peluang ada.

  Last yr mmg tk kdengaran psl sbp, mrsm ditawarkn kpd calon yg sama. Klu ada mungkin kes trpencil. Tp thn ni ada, cth trdekat jiran sy ank dia f4 dtawarkan sbp, mrsm.

  Sepatutnya ini tidak brlaku..kesian kpd pemohon. Hrp smua brsabar & jgn lupa semak selalu portal Mara..Tunggulah shingga bln April ya.

  Yg dpt tawaran tahniah, yg tdk dpt brusaha lg.

 21. anak saya sangat-sangat kecewa bila tidak ditawarkan ke MRSM. Disember lepas bila tak dapat panggilan ke SBP, dia still OK sebab dia memang target untuk ke MRSM IGCSE. 2 hari kami suami isteri berfikir macam mana nak maklumkan pada dia selepas keputusan MRSM keluar. Bila dah bagitahu, nampak sangat dia kecewa. Puas kami memujuk, mungkin sebab pendapatan isi rumah, mungkin sebab keciciran, atau banyak lagi kemungkinan.

  Kami sangat berharap agar dia mendapat tawaran untuk 2nd intake. Saya pun tak tahu apa lagi usaha selain klik pada butang rayuan. Mungkinkah saya perlu surat-surat sokongan dari individu tertentu atau apa sahaja yang perlu asalkan anak saya mendapat tawaran untuk kemasukan kedua nanti.

  • Akum Mama Una, berlapang dadalah UPSR dan SBP/MRSM bukan segalanya, pada saya PT3 lebih penting lagi. Macam saya, anak saya pun dapat 6A sekarang dengan sekolah SRK (Sekolah Rancangan Khas). Selain SRK ada jugak KRK (Kelas Rancangan Khas) dan nasihat anak kita “STILL FOCUS” kerana jauh lagi perjuangan. Peluang tiada masa UPSR, INSYA ALLAH masa PT3 pulak dan nasihatkan anak kita ini sebagai “CABARAN” ….

 22. tak perlu dirayu rayu lagi….Allah dah mengaturkan segalanya…tak semestinya belajar di sbp atau mrsm boleh berjaya jadi doktor…hakim…pegawai tinggi….mungkin ank kita tak sesuai utk ke sbp atau mrsm skrg….mungkin Allah ltk kan dia slps pt3 ke sbp atau mrsm dan mrsm paling terbaik adalah ambilan slps pt3…cthnya mrsm ghafar baba…taiping…sbp pulak…saser dan sains alam shah kl….dah dah jgn hampa…jom kita bangkit….utk ank kita pt3 nanti….perjalanan masih jauh lagi…buat apa pening2 skrg…nanti ank lps spm kita pening nak pilih course utk dia pulak….
  #anak pun x dpt sbpmrsm
  #anak 5A 1B
  #anak jd ketua pengawas
  #tak buat rayuan pun
  #yakin Allah dah bg petunjuk
  #dapat sbp@mrsm adlh rezeki
  #tak dapat sbp@mrsm pun rezeki

 23. En CEO Mara, ada jugak yang mendapat MRSM Primer dan mendapat SBP. Secara logiknya kalau nak ditawarkan berdasarkan faktor diatas tu sepatut diumumkan pada masa yg sama, jadi baru lah pelajar ada pilihan dan bukan selepas pelajar masuk ke SBP. Kalau dah bayar beribu masuk SBP takan nak keluar ke MRSM melain kan duit banyak dan lebih kepada membazir saja saya rasa.

 24. MRSM tepon harini …tanya samada nak trima tawaran utk anak masuk F1. Dgn hati yang berat, terpaksa tolak tawaran tu, sebab anak dah masuk SBP. Bukan tak suka MRSM, tapi duit dah bayar beribu masa daftar SBP, bukan sikit tu. Sedih sebab anak terpaksa lepaskan peluang utk belajar program IGCSE. Hanya mampu Doa anak akan berjaya kat SBP kelak. Terimakasih MRSM kerna bagi peluang, walaupun tak di sambut. Terimakasih SBP kerna sudi menerima. Tetap bersyukur.

 25. Tahun ni mmg ramai ya yg dpt 2 tawaran sekaligus dari sbp dan mrsm. Rezeki masing2. Kalau mmg sistem dh ubah & blh dpt 2 tawaran harap pihak Mara blh bg keputusan tawaran lebih awal tahun depan mcm sbp supaya dpt elakkn kes kena beli brg dan bayar yuran dua kali sbb nk tukar sekolah.

 26. Saya nak tanya pd Tuan CEO Mara… Agak nya bila tarikh boleh semak utk ambilan kedua tu.. Adakah first intake dan second intake akn mendftr pd hr yg sama

 27. 1st intake 5/2, 2nd intake selepas 2 weeks, 3rd & seterusnya selalu setiap mggu shingga bln 4. Selalulah check online, sms @ mrsm sndiri akan call parents. Ini amalan thn2 sbelum ni ya.

 28. lepas baca komen komen ni berfikir jugak mungkin bukan rezeki anak, insya Allah PT3 nanti…. saya terlepas online, buat rayuan bertulis ke pejabat mara(saya hadir), terimakasih ada maklumbalas selepas dua hari saya diminta emailkan KP ibu/bapa terasa macam ada harapan, lepas keputusan keluar saya buat semakan jawapan di skrin “ANDA TIDAK MEMBUAT PERMOHONAN”.. langsung tiada colum untuk erayuan. mohon pencerahan.

 29. Alhamdulillah dan tahniah untuk pelajar yang mendapat kedua2 tawaran sbp dan mrsm. Cuma yg ditulis dalam FAQ tidak sama dengan yang dipraktiskan. Kasihan anak2 cemerlang yang tidak memohon sbp kerana inginkan mrsm. Di harap pihak MARA lebih peka dengan isu ini. Mungkin remeh di mata anda, tapi tidak untuk majoriti para ibu bapa dan anak2.

 30. Setuju dgn pendpat ” segelintir ibu”. Kenapa mesti berlaku begitu? Mara n kpm spatutnya ada link barulah x brlaku pertindihan tawaran.Bukan hanya bnyk jiwa yg terkrban dlm hal ni,masa,tenaga n wang ringgit jgk terbuang.
  Yang dpt 2 tawaran bolehlah kata rezeki,yg x dpt 2,2 ni nk ckp ape?

 31. Salam…keputusan ank sya 4A semua subjek sye A kecuali bahasa inggeris Pemahaman (C),Penulisan (D)..xtahula ape yg brlaku sbb trial dn pep akhir thn 6 result dia baik..pengawas sek..wakil sek catur..masalahnye skrg..dia nk sgt masuk MRSM,mmg itu cita2 dia..tp smua dia.mohon xberjaya..sye dn suami da redha ape2 pun keputusan itu yg trbaik tuk dia..masalahnye..ank ni xbole trime yg dia xdtmptkn dimana2 MRSM..jd pendiam,xbyk ckp, ke sek mcm xsemngat..xmcm sek rendah dulu…puas pujuk dia..tp bdk 12 thn apelah dia fhm kite ckp,hnya stiap hari sye ckp dgn dia belajar redha..kita merancang Allah yg tentukn..stiap perancanganNYA..itu yg terbaik tuk kite..tolong doakn anak sye..tq

 32. Assalamualaikum. Ada sesiapa yg tahu no tel Mara yg senang dihubungi untuk buat pertanyaan tentang rayuan tak. No yg ada kat page ni x de sapa yg angkat pun.

 33. Tahun ni paling ramai yang menolak tawaran ke MRSM.
  Tahun tahun sebelum, tak pernah sebegitu banyak.
  Kuala Klawang, baru 66 murid je datang daftar tempoh hari.
  Semua ni adalah berpunca dari masalah ekonomi.
  Kebanyakan ibubapa dah bayar macam2 masa anak belajar di sekolah SMK/SAR sementara menunggu result MRSM keluar.
  Bila dah dapat, nak keluar kan duit beribu lagi utk MRSM, dah menjadi beban yang tinggi.
  Masa ekonomi ok dulu, boleh lagi nak tanggung, tapi skarang, rm50 rm100, pun kena berkira.
  Terpaksa lepaskan peluang utk anak.
  Kepada yang mampu, rebutlah peluang ambilan kedua nanti. Masih banyak lagi kekosongan yang menanti. Selamat berjaya.
  Harap2 harga barangan asas kembali kepada dulu …macam sebelum GST.

 34. Mmg betul ramai yang tak mendaftar untuk MRSM. Hanya 50% hadir dan faktor yang di utarakan oleh Atok Mengeluh mmg ada kebenarannya. Kepada pihak MARA dan MRSM belajar lah apa yang terjadi tahun ni. Ramai juga yang mendaftar SBP dan ditawarkan ke MRSM menolak kerana beribu ringgit telah dikeluarkan. Ada pelajar cemerlang tidak mendapat mana- mana tawaran. Fikir2 kan lah cerdik pandai di MARA dan Kementerian Pendidikan…

 35. Assalam.
  Seronok bila dengar ramai yang dapat tawaran MRSM. Tahniah pada yg berjaya. Tapi bagi cucu2 saya yang memperolehi 6A upsr 8A upkk malah jadi tokoh pelajar sekolah tidak bernasib baik. Mereka hanya memohon MRSM tanpa memohon SBP.
  Kami agak kecewa kerana pihak MRSM menafikan murid yang cemerlang. Kekecewaan mereka Allah saja yang tahu. Mudah2an kekecewaan ini tidak mematahkan semangat kanak2 ini untuk terus cemerlang.

 36. Sedih juga sbb rayuan pun masih tak dapat. Tambah sedih lg bila tau yg mana dah dpt rayuan sbp hari tu dapat pula rayuan mrsm kali ni. Rezeki masing2. Harap ada rezeki untuk ambilan seterusnya.

 37. Pendapat saya…..tak payah lah nak buat rayuan byk2 kali….tahun ni pemilihan ke sbp dan mrsm byk yg nengarut….sbp….sekolah sains….math dan sains C pun boleh masuk….mrsm pulak tgk pendapatan bawah 3000 ribu….keputusan tgk yg kedua…tgk gaji..tgk upsr 3A terus terima….semua nmpk mengarut tahun ni…baik sek men biasa je…ntah2 tahun akan datang result pt3 dan spm sek men biasa ni yg melonjak naik…..adik sepupu pun dh bukti….sek men biasa dpt 9A skrg tgh belajar kat um bhgian perubatan….dan tahun lepas gak ank sedara mrsm pendang dpt 6A pt3…ank jiran sblh rmh sekolah biasa dpt 10A pt3…mana2 belajar pun xpe…asalkan mak bapak pantau dan rajin belajar je….

  • betul tu mama dapat petunjuk. sy cakap kat anak, mana2 belajar pun sama. dia sekarang sek biasa tapi KRK class. dah mmg selayaknya. dalam kelas dia berlambak dapat straight As. hairan bin ajaib pemilihan kali ni. nak ikut jln dalam tu boleh aje tapi kita tak mau ambik rezeki org.. nanti kalau esok2 ada balasannya, lagi haru. Ketentuan Allah tak siapa yg tau hikmahnya.. Kita redha dan bersyukur walaupun pahit. tapi siapalah kita yang nak melawan takdirnya. adik sy dan suami dulu sekolah biasa je tapi result outstanding and dpt tawaran oversea lagi. Tak kisahpun dia.. Now focus on PT3!

   • kan…mama dapat hidayah..skrg ni baik kita focus pada pt3 je..dan dgr cerita dr guru kelas ank (ank pun kelas krk gak..hehehe) pt3 thun ni terakhir….thun dpn dah guna pt3 konsep lain…semoga ank ank kita berjaya ok!!!!!

 38. Memang betul pemilihan mrsm kali ni memang betul2 mengarut sangat…..bukan nak salahkan MARA ATAU MRSM tp nak salahkan pihak yg bertanggungjawap memilih pelajar masuk ke mrsm…pelik bin ajaib…..anak saya pegi interview igsce di alor gajah tak dapat tetapi kwn sekelas anak saya dua org dpt tawaran ke mrsm igsce k.klawang dan mrsm pontian johor cos ib tanpa temuduga!!!!! pelik sgt….dan parents mereka tulis gaji 2500 sbb keja sendiri!!!!pelik bila org kata igsce ikut pendptan keluarga tinggi….pelik btul cara pemilihan mrsm kali ni!!!!!sbp pun sama…..dimana bdk2 selangor yg dpt result 5A dan 6A x terpilih pun ke sbp….ehhh pelik sgt…ank alhamdulillah dh seronok di smk biasa…semoga ank2 yg tak dpt tawaran mana2 walhal result cemerlang dan aktif juga kokurikulum akan terus cemerlang dlm pelajaran…

  • Kalau ada ibubapa yang keje sendiri atau business man/woman yg bagi maklumat tidat tepat mengenai pendapatan mereka demi utk mohon MRSM/SBP atau mohon bantuan kewangan untuk anak2 mereka, nak buat cam mana? MRSM/SBP takde system nak check semua tu. Kalau nak check, kena tubuh satu department baru utk tujuan tu. Nanti ada yang kata membazir plak.
   Rasanya, kurang peluang pekerjaan masa sekarang adalah disebabkan kelemahan ekonomi. Mari kita doakan dan berusaha supaya ekonomi negara kita menjadi bertambah baik dan kuat. Supaya dapat menjana lebih banyak peluang pekerjaan dan memperkukuhkan kewangan setiap keluarga.

 39. Saya setuju dengan pendapat di atas. Anak saya memohon SBP online tetapi tidak menduduki UKSBP kerana tidak mahu menjejaskan peluang ke MRSM. Ini berdasarkan polisi tahun2 lepas di mana SBP akan buat pemilihan dan tawaran dahulu, kemudian baru MARA akan buat pemilihan. Dalam erti kata lain, tiada yang akan dapat 2 tawaran. Tetapi tahun ini, memang ramai yang dapat 2 tawaran. Dan ada juga yang tidak dapat mana-mana walaupun mendapat 6A dalam UPSR, aktif kokurikulum dan menjadi pengawas semasa di sekolah rendah. Harap dapat diperbetulkan situasi ini.

  • MRSM atau SBP bukan segalanya bagi yang mendapat keputusan UPSR. Saya kita PT3 lagi utama dan semua terserah kepada pelajar berkenaan. Kalau dia bijak di tempat mana pun tiada masalah. Bagi yang tidak dapat MRSM/SBP ada lagi pilihan samada SRK/KRK (Sekolah Rancangan Khas/Kelas Rancangan Khas). Yang penting sekarang nasihatkan anak-anak kita “STILL FOCUS” … jauh lagi perjalanan …

 40. Panggilan mrsm 3rd intake sudah keluar…tahniah pada yg mndpt twrn.. kebanyakkan anak2 yg mndpt twrn mrsm 3rd intake ni..dah selesa dgn sekolah skrang..mereka jd serba salah.. keliru kadang kesian…harap lain kali bhgn pendidikan MARa tidak drag terlalu lama..kebiasaan smpai buln 4…sbb sian anak2 yg 3 n4 intake ni..mngambil masa nak adapt n cari kwn2 bru

  • Anak saya kat MRSM (1st intake) yang mana dia beritahu tiada peperiksaan untuk Tingkatan 1 tetapi hanya ujian biasa sahaja. Pengiraan berdasarkan peperiksaan hanya akan bermula untuk Tingkatan 2 nanti., Saya kira satu daripada sebabnya kerana ada lagi “intake” untuk Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 yang mana untuk Tingkatan 4 ada lagi intake sehingga bulan Julai…. Betulkah ini …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Semakan Tawaran Sekolah Sukan Malaysia 2018

Semakan Tawaran Sekolah Sukan Malaysia 2020

Semakan keputusan UPSI 2018-2019 online

Semakan Keputusan UPSI Online Ambilan Kedua 2020-2021