Jadual Peperiksaan UPSR 2021,Jadual waktu tarikh peperiksaan UPSR tahun 2021 rasmi. Perincian Jadual Ujian Pencapaian Sekolah Rendah.

Jadual Peperiksaan UPSR 2021 Tahun 6

Bilakah tarikh peperiksaan UPSR tahun 2021? Panduan untuk pelajar murid Tahun 6 yang bakal menduduki Peperiksaan Bertulis Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini. Lembaga Peperiksaan Malaysia Kementerian Pendidikan Malaysia (LPKPM) akan mengeluarkan Jadual Peperiksaan UPSR 2021 Darjah 6. Takwim peperiksaan UPSR yang lengkap termasuk hari, masa dan mata pelajaran ada dikongsikan di bawah ini untuk rujukan calon peperiksaan.

Untuk makluman ibu bapa dan pelajar, peperiksaan UPSR tahun ini akan dibatalkan dilangsungkan selama 5 hari mulai dari 1 hingga 3 dan 7 Hingga 8 September 2020. UPSR, dahulunya Ujian Penilaian Sekolah Rendah merupakan peperiksaan yang dikhususkan dan diambil oleh pelajar-pelajar Tahun Enam pendidikan sekolah rendah.

Jadual Peperiksaan UPSR 2019 Tahun 6

Jadual Waktu Peperiksaan UPSR 2021 (Calon Biasa)

Tarikh peperiksaan UPSR 2020 akan dikemaskini selepas diumumkan oleh Lembaga Peperiksaan (LP) Kementerian Pendidikan Malaysia.

TERKINI PEMANSUHAN UPSR : Menerusi sidang media khas oleh Menteri Pendidikan pada 28 April 2021, Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) akan dimansuhkan secara terus bermula tahun 2021 dan tiada peperiksaan ganti.

PEMBATALAN PEPERIKSAAN UPSR : Berikutan pencegahan penularan wabak COVID-19, makluman rasmi daripada Menteri Pendidikan menyatakan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi tahun 2020 telah dibatalkan. Maklumat terkini akan dikemaskini dari semasa ke semasa

Jadual Peperiksaan UPSR Tahun 2020 (Tarikh Dan Masa)

 • Tarikh Ujian Bertulis : 1 hingga 3 dan 7 Hingga 8 September 2020
  • Pentaksiran Alternarif Sekolah Rendah (PASR) ProKhas 1 : 1 Julai hingga 30 Ogos 2020
  • Pentaksiran Alternarif Sekolah Rendah (PASR) ProKhas 1 : 8 September hingga 9 Oktober 2020
 • Panduan : Koleksi Soalan Percubaan UPSR Tahun 2020 Dan Skema Jawapan

Untuk rujukan, jadual peperiksaan yang lengkap dan memaparkan tarikh peperiksaan/ masa, kod kertas serta tempoh masa peperiksaan dijalankan akan dikemaskini selepas pengumuman dari LP Malaysia.

UPSR 2020 (Jadual Lengkap)

(akan dikemaskini)

Rabu & Khamis, 4 & 5 September 2019

jadual peperiksaan upsr tahun 2019

Selasa & Rabu, 10 & 11 September 2019

jadual peperiksaan upsr tahun 2019

Khamis, 12 September 2019

jadual peperiksaan upsr 2019

Arahan, Amaran, Larangan Dan Peringatan Kepada Calon

1. Arahan Am

 • 1.1 Calon wajib menduduki semua kertas peperiksaan bagi mata pelajaran yang didaftar. Calon yang tidak dapat menduduki mana-mana kertas peperiksaan bertulis sama ada kertas peperiksaan objektif aneka pilihan atau kertas peperiksaan subjektif akan dianggap TIDAK HADIR bagi mata pelajaran berkenaan. Calon yang tidak dapat menduduki atau tidak hadir sesuatu kertas peperiksaan dikehendaki mengemukakan dokumen sokongan seperti surat
  perakuan doktor atau surat kebenaran khas Pengarah Peperiksaan. Dokumen sokongan ini hendaklah diserahkan kepada Ketua Pengawas Peperiksaan sebelum tamat tempoh peperiksaan UPSR 2020.
 • 1.2 Calon hendaklah menyemak butiran pada Kenyataan Kemasukan Peperiksaan sebelum peperiksaan. Calon hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah sekiranya terdapat kesilapan maklumat dan mengisi Borang Pembetulan Maklumat Calon. Calon dikenakan bayaran RM30.00. Pembayaran hendaklah dibuat kepada pihak JPN atas nama Pengarah Peperiksaan menggunakan Kiriman Wang/Wang Pos.
 • 1.3 Calon hendaklah membaca Garis Panduan dan Arahan Peperiksaan yang dinyatakan dalam Jadual Waktu Peperiksaan UPSR 2020 dan menandatangani Borang Pengakuan Calon.

2. Arahan Di Dewan/ Bilik Peperiksaan

 • 2.1 Calon hendaklah berada di tempat duduk di dalam dewan/bilik peperiksaan 15 minit sebelum peperiksaan dimulakan.
 • 2.2 Calon hendaklah meletakkan Sijil Kelahiran/MyKid atau Kad Pengenalan atau Dokumen Pengenalan Diri atau Borang Pengenalan Diri Calon (LP/Am 118) atau Surat Perakuan Pengenalan Diri di penjuru kanan sebelah label meja sepanjang waktu peperiksaan. Calon dilarang menduduki peperiksaan tanpa dokumen berkenaan.
 • 2.3 Calon dibenarkan menduduki peperiksaan atas budi bicara Ketua Pengawas
  Peperiksaan sekiranya tiba 30 minit selepas peperiksaan dimulakan. Calon
  mesti mengemukakan alasan yang kukuh. Masa gantian tidak akan diberikan

Untuk panduan, Jadual lengkap peperiksaan UPSR 2019 beserta panduan dan arahan peperiksaan boleh di muat turun/ download di LPM UPSR.

Diucapkan selamat menduduki peperiksaan. Semoga perkongsian Jadual waktu Peperiksaan UPSR 2020 Tahun 6 ini boleh dijadikan panduan buat pelajar dalam merancang pembelajaran serta ulang kaji.

Tinggalkan Komen

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *