Semakan Dana Inspirasi Malaysia 2020 YAPEIM Online. Maklumat terkini cara semak status bantuan Dana Inspirasiku nama layak terima bantuan ikut fasa.

Semakan Dana Inspirasi Malaysia 2020 (Semak Status Online)

Perhatian kepada ibu bapa yang telah memohon bantuan Dana Inspirasi Malaysia 2020. Semakan status berjaya atau tidak boleh disemak pada tarikh yang dikongsikan di bawah. Untuk makluman, pelaksanaan Dana Inspirasi Malaysia dibuat secara berfasa, sekiranya application fasa pertama (1) tidak berjaya, pemohon boleh memohon sekali lagi pada fasa seterusnya. Berikut dikongsikan cara membuat Semakan Dana Inspirasi Malaysia 2020 (Inspirasiku) YAPEIM secara online.

Kerajaan Persekutuan telah melancarkan Dana Inspirasi Malaysia bagi membantu meringankan beban kewangan pelajar yang kurang berkemampuan. Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) menyasarkan sebanyak 40000 pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT) di seluruh negara akan mendapat manfaat daripada inisiatif ini. Justeru, ibu bapa dan pelajar yang kurang berkemampuan digalakkan untuk memohon bagi mendapatkan bantuan kewangan mengikut kategori iaitu pelajar sekolah atau IPT melalui portal Dana Inspirasi Malaysia.
semakan dana inspirasi Malaysia online

Semakan Status Dana Inspirasiku YAPEIM 2020 Online

Inspirasiku adalah Dana Inspirasi Malaysia yang merupakan inisiatif terbaharu YaPEIM di bawah Teras Pembangunan Sosioekonomi dan Amal Jariah bagi memberi manfaat kepada hampir 40,000 pelajar sekolah rendah dan menengah serta institut pengajian tinggi pelajar IPT daripada keluarga B40 di seluruh negara untuk memulakan sesi persekolahan dan persediaan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi (IPT).

Dibawah dikongsikan info mengenai cara membuat semakan status Dana Inspirasi Malaysia (Inspirasiku) yang memaparkan tarikh semakan, pautan untuk menyemak status berjaya atau tidak, syarat-syarat kelayakan dan maklumat lanjut.

Tarikh Penting Semakan Dana Inspirasi Malaysia Fasa 1

Berikut adalah tarikh semakan Dana Inspirasi Malaysia tahun 2020 bagi Fasa Pertama:

  • Tarikh Buka : 16 Mac 2020
  • Tarikh Tutup : akan dikemaskini

Cara Semak Status Dana Inspirasi Malaysia

Check status Dana YAPEIM boleh dilakukan secara online. Berikut adalah aplikasi semakan yang disediakan oleh YaPEIM:

Syarat Kelayakan Memohon Dana Inspirasi Malaysia

Berikut adalah syarat-syarat kelayakan bagi membuat application Dana Inspirasi Malaysia untuk rujukan semua:

Maklumat Lanjut Bantuan Dana Inspirasi Malaysia

Bagi mendapatkan maklumat terkini berkenaan Dana Inspirasi Malaysia, anda boleh layari laman web rasmi YaPEIM dan soalan lazim seperti berikut:

Jika terdapat pertanyaan atau masalah dana inspirasi, sila hubungi kaunter khidmat pelanggan YaPEIM di talian 03-2717 2717. Telegram (akan dikemaskini). Untuk membuat semakan status permohonan Dana Inspirasi Malaysia Fasa 1:

semakan dana inspirasi malaysia

Diharap perkongsian berkaitan cara semak status Dana YAPEIM 2020 dapat membantu ibu bapa yang telah membuat application. Semoga dana yang diagihkan digunakan sebaiknya dalam menyediakan persiapan atau barang keperluan persekolahan pelajar.

Tinggalkan Komen

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *