Permohonan SBP Tingkatan 1 Dan 4 Ambilan Tahun 2022 Online

Perhatian buat pelajar yang sepatutnya menduduki peperiksaan UPSR tahun 2020. Menerusi makluman Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Permohonan SBP Tingkatan 1 (Satu) dan Permohonan SBP Tingkatan 4 (Empat) ambilan 2021 untuk kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh akan di buka pada sekitar bulan ogos atau september. .

Bermula ambilan 2018, Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) akan diperkenalkan sebagai salah satu syarat kemasukan ke SBP hanya untuk Tingkatan 1. UKSBP juga diperluaskan ke kemasukan tingkatan 4 bermula tahun 2019 untuk kemasukan tahun 2020.

Terkini: Melalui Kenyataan Media, KPM memperkenalkan kaedah pentaksiran baharu untuk tujuan kemasukan murid ke Sekolah berkaitan iaitu Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Sekolah Menengah Teknik (SMT), Kolej Vokasional (KV), dan Maktab Tentera Diraja (MTD) bagi tahun 2021.

Sistem permohonan ke tingkatan 1 dan 4 secara single entry point ini melibatkan permohonan secara berpusat dan kaedah pentaksiran standard secara berpusat. Selain SBP, pelajar juga boleh memohon kemasukan ke MRSM Tingkatan 1 dan 4. SBP dan MRSM adalah diantara sekolah terbaik di Malaysia dan menjadi pilihan buat ramai pelajar untuk memasuki Tingkatan 1 atau Tingkatan 4

Permohonan SBP Tingkatan 1 2020 Online

Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2022 Tingkatan 1 Online

Berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan Permohonan SBP Tingkatan 1 2021 yang memaparkan tarikh penting, soalan lazim – FAQ, applikasi permohonan dan syarat permohonan. Bagi kemasukan tahun 2022, akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Tarikh Permohonan Tingkatan 1 SBP

 • Tarikh Buka: 7 September 2020
 • Tarikh Tutup: 2 Oktober 2020

*Nota : Tarikh yang dinyatakan adalah tarikh rasmi. Sebarang perubahan pada tarikh akan dikemaskini dari masa kesemasa. Sila layari laman web KPM di Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan sebarang keterangan lanjut mengenai permohonan SBP

Tahun 2019:

 • 27 Ogos 2019 : Tarikh Buka
 • 27 September 2019 : Tarikh Tutup

Applikasi Permohonan SBP Tingkatan 1 2021 Online

 • Klik https://spskt1.moe.gov.my untuk membuat permohonan
 • Pentaksiran Baharu Kemasukan SK (PKSK) Tahun 2021 – Pemohon akan menduduki pentaksiran secara berpusat di 555 buah pusat pentaksiran seluruh negara.
 • PKSK akan dilaksanakan kepada semua murid yang memohon sebagai salah satu syarat kemasukan dan akan dilaksanakan dalam tempoh 12 hingga 23 Oktober 2020 20 hingga 29 Januari 2021. Tiada pentaksiran ulangan akan dilaksanakan

Maklumat Penting permohonan sebagai rujukan dan panduan.

Maklumat Lanjut

Informasi kemasukan SBP 2021 buat rujukan pemohon.

 1. Permohonan kemasukan ke SBP boleh dibuat secara on-line sepenuhnya melalui laman sesawang single entry point kemasukan
 2. Pelajar yang boleh memohon adalah :-
  • Murid Tahun Enam 2020 yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • Murid Tingkatan Tiga 2020 yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • SBP hanya menawarkan kemasukan ke Tingkatan Satu dan Empat sahaja.
 3. Untuk mengkakses sistem, pemohon hanya perlu memasukkan nombor mykid/mykad sendiri beserta nombor mykad penjaga utama
 4. Pemohon tidak perlu mengemukakan salinan sijil penglibatan dalam kokurikulum kepada BPSBP kerana maklumat penglibatan murid di dalam aktiviti Kokurikulum akan diselaraskan dengan Bahagian Sukan, Kokurikulum dan Kesenian, Kementerian Pendidikan Malaysia (BSKK, KPM)

Syarat Pemilihan Tingkatan Satu (1) SBP 2021

Berikut adalah syarat pemilihan pelajar untuk ambilan tahun 2021.

 1. Calon adalah Warganegara Malaysia;
 2. Calon mestilah murid Tahun 6 yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan dan berdaftar dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) KPM pada Tahun 2020
 3. Calon mestilah menduduki Pentaksiran Kemasukan SK KPM (PKSK)
 4. Calon sihat tubuh badan;
 5. Calon aktif dalam penglibatan kokurikulum dan cemerlang dalam akademik

Permohonan SBP Tingkatan 4 2020 Online

Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2022 Tingkatan 4 Online

Maklumat bagi tahun 2022 akan dikemaskini. Panduan buat pelajar Tingkatan 3 yang sepatutnya menduduki peperiksaan PT3 2020. Untuk makluman, anda boleh membuat Permohonan SBP Tingkatan 4 2021 secara online (Sekolah Berasrama Penuh) sekitar bulan Ogos / September. Pelajar tidak perlu menunggu keputusan PT3 kerana pemohon boleh memohon sebelum keputusan PT3 diumumkan. Permohonan akan ditutup pada sekitar September / Oktober.

Selain SBP, pelajar juga boleh membuat permohonan kemasukan ke MRSM Tingkatan 4 (Maktab Rendah Sains MARA). Umum sedia maklum yang SBP dan MRSM adalah diantara sekolah terbaik di Malaysia dan menjadi pilihan buat ramai pelajar untuk memasuki Tingkatan 1 atau Tingkatan 4.

Berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan Permohonan SBP Tingkatan 4 (Form 4) 2021 yang memaparkan tarikh penting, aplikasi permohonan dan syarat permohonan.

Tarikh Penting Permohonan SBP Tingkatan 4 Secara Atas Talian

 • Tarikh Buka : 7 September 2020
 • Tarikh Tutup : 2 Oktober 2020

*Nota : Tarikh yang dinyatakan adalah tarikh rasmi. Sebarang perubahan pada tarikh akan dikemaskini dari masa kesemasa. Sila layari laman web KPM di Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan sebarang keterangan lanjut mengenai permohonan SBP

Tahun 2019:

 • 27 Ogos 2019 : Tarikh Buka
 • 27 September 2019 : Tarikh Tutup

Pelajar adalah dinasihatkan untuk melayari laman web KPM di Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan sebarang keterangan lanjut berkaitan permohonan SBP terkini.

Applikasi Permohonan SBP Tingkatan 4 2021 Online

 • Klik https://spskt4.moe.gov.my/ untuk membuat permohonan
 • Pentaksiran Baharu Kemasukan Tahun 2021 – Pemohon akan menduduki pentaksiran secara berpusat di 555 buah pusat pentaksiran seluruh negara. Tarikh check pusat dibuka bermula 8 Januari 2021 dan pelaksanaan pentaksiran akan berlangsung pada 15 hingga 25 Februari 2021.

Maklumat Penting

Maklumat Lanjut Permohonan SBP Form 4 2021

Informasi tambahan kemasukan SBP 2021 Tingkatan 4 adalah seperti berikut :-

 1. Permohonan kemasukan ke SBP boleh dibuat secara on-line sepenuhnya melalui laman sesawang single entry point kemasukan yang baharu diperkenalkan oleh KPM
 2. Pelajar yang boleh memohon adalah :-
  • Murid Tahun Enam 2020 yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • Murid Tingkatan Tiga 2020 yang yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • SBP hanya menawarkan kemasukan ke Tingkatan Satu dan Empat sahaja.
 3. Untuk mengkakses sistem, pemohon hanya perlu memasukkan nombor mykid/mykad sendiri beserta nombor mykad penjaga utama
 4. Pemohon tidak perlu mengemukakan salinan sijil penglibatan dalam kokurikulum kepada BPSBP kerana maklumat penglibatan murid di dalam aktiviti Kokurikulum akan diselaraskan dengan Bahagian Sukan, Kokurikulum dan Kesenian, Kementerian Pendidikan Malaysia (BSKK, KPM)

Syarat Pemilihan Tingkatan Empat (4) SBP 2021

Berikut adalah syarat pemilihan pelajar untuk kemasukan Tingkatan 4 SBP :-

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Calon mestilah murid Tingkatan 3 yang bersekolah di Sekolah Kerajaan atau Sekolah Bantuan Kerajaan dan berdaftar dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) KPM pada Tahun 2020
 3. Calon mestilah menduduki Pentaksiran Kemasukan SK KPM (PKSK)
 4. Calon sihat tubuh badan;
 5. Calon aktif dalam penglibatan kokurikulum

Check Nama Layak Menduduki PKSK 

Bermula kemasukan 2021, kemasukan tingkatan 1 & 4 SBP diwajibkan menduduki peperiksaan PKSK sebelum layak masuk. Pelajar boleh check melalui pautan panduan berikut:

SBP Kurikulum Bersepadu Tahfiz (TMUA – Tahfiz Model Ulul Albab)

Bagaimana cara untuk memohon ke SBP yang menawarkan Kurikulum Bersepadu Tahfiz (TMUA – Tahfiz Model Ulul Albab)?

 • Calon masih perlu mengisi permohonan secara online.

Apakah syarat untuk terpilih ke SBP KBT (TMUA)?

 • Calon yang memenuhi syarat-syarat pemilihan ke Tingkatan Satu dan memperoleh Gred A bagi Quran dan Jawi layak dipertimbangkan. Calon yang telah dikenalpasti ini akan dipanggil untuk ditemuduga.

Pakej Aliran Mata Pelajaran Yang Ditawarkan Di SBP

Aliran matapelajaran yang ditawarkan di SBP adalah seperti berikut :-

 1. Tingkatan 1 – Pakej Aliran Matapelajaran yang ditawarkan adalah aliran Sains, Agama dan Ulul Albab

 1. Tingkatan 4 – Menawarkan 4 pakej aliran matapelajaran iaitu Sains Tulen, Sains Tulen Agama, Agama Ikhtisas, dan Tahfiz Sains (TMUA)

Selamat membuat Permohonan SBP Tingkatan 1 dan 4 2021 Online. Semoga anda berjaya mendapat tawaran kemasukan ke Tingkatan Satu dan Empat Sekolah Berasrama Penuh ambilan tahun 2021.

Tinggalkan Komen