in

Permohonan SBP Tingkatan 1 2020 Online

Perhatian buat pelajar yang sedang menunggu keputusan UPSR tahun 2019. Menerusi makluman Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Permohonan SBP Tingkatan 1 (Satu) ambilan 2020 untuk kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh akan di buka pada sekitar bulan ogos.

Selain SBP, pelajar juga boleh memohon kemasukan ke MRSM Tingkatan 1 dan 4. SBP dan MRSM adalah diantara sekolah terbaik di Malaysia dan menjadi pilihan buat ramai pelajar untuk memasuki Tingkatan 1 atau Tingkatan 4.

Nota : Bermula ambilan 2018, Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) akan diperkenalkan sebagai salah satu syarat kemasukan ke SBP hanya untuk Tingkatan 1. UKSBP juga diperluaskan ke kemasukan tingkatan 4 bermula tahun 2019 untuk kemasukan tahun 2020

Permohonan SBP Tingkatan 1 2020 Online

Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2020 Tingkatan 1 Online

Berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan Permohonan SBP Tingkatan 1 2019 yang memaparkan tarikh penting, soalan lazim – FAQ, applikasi permohonan dan syarat permohonan.

PERMOHONAN SBP TINGKATAN 1 2020

TARIKH BUKA
TARIKH TUTUP
 27 Ogos 2019
 27 September 2019
*Nota : Tarikh yang dinyatakan adalah tarikh rasmi. Sebarang perubahan pada tarikh akan dikemaskini dari masa kesemasa. Sila layari laman web KPM di Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan sebarang keterangan lanjut mengenai permohonan SBP

Applikasi Permohonan SBP Tingkatan 1 2020 Online

 • Klik https://sst1.moe.gov.my/ untuk membuat permohonan
 • UKSBP – Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh adalah satu ujian saringan yang dilaksanakan kepada semua murid yang berjaya memohon sebagai salah satu syarat kemasukan ke SBP Tingkatan Satu (1) dan Tingkatan 4 (Empat). UKSBP akan dilaksanakan dalam tempoh yang ditetapkan. Tiada ujian ulangan akan dilaksanakan sekiranya pemohon gagal untuk menduduki ujian tersebut

Maklumat Penting permohonan sebagai rujukan dan panduan.

Maklumat Lanjut

Informasi kemasukan SBP 2020 buat rujukan pemohon.

 1. Permohonan ke SBP tidak bersyarat kecuali dibuka untuk murid Tahun Enam (6) 2019 yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK).
 2. Pelajar boleh memohon sebelum keputusan UPSR 2019 diumumkan
 3. Untuk mengkakses sistem, pelajar perlu memasukkan No Angka Giliran dan No Kad Pengenalan diruangan yang disediakan
 4. Tiada had dalam proses kemaskini permohonan. Pemohon masih boleh mengemaskini permohonan sehingga tarikh akhir tutup permohonan. Hanya cetakan terakhir pemohon yang diperakukan secara atas talian dipertimbangkan sebagai permohonan yang sah
 5. Permohonan kemasukan ke SBP TIDAK MEMERLUKAN pengesahan mana-mana pihak atau dihantar ke mana-mana SBP.
 6. Calon tidak perlu menghantar sesalinan permohonan beserta dokumen ke mana-mana SBP

Syarat Pemilihan Tingkatan Satu (1) SBP 2020

Berikut adalah syarat pemilihan pelajar untuk ambilan tahun 2020.

 1. Pelajar/ Murid mestilah warganegara Malaysia.
 2. Murid Sekolah Kebangsaan (SK)
 3. Murid yang berada dalam set toleransi Graf Toleransi UKSBP
 4. Memperoleh keputusan akademik cemerlang dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2019
 5. Aktif dalam kokurikulum

Pakej Aliran Mata Pelajaran Di SBP

Aliran matapelajaran yang ditawarkan di SBP adalah seperti berikut :-

 1. Tingkatan 1 – Pakej Aliran Matapelajaran yang ditawarkan adalah aliran Sains, Agama dan Ulul Albab
 2. Tingkatan 4 – Menawarkan 4 pakej aliran matapelajaran iaitu Sains Tulen, Sains Tulen Agama, Agama Ikhtisas dan Tahfiz Sains (TMUA)

Semakan Keputusan SBP Tingkatan 1 2020 Online

Keputusan pemilihan dan penempatan ke Tingkatan Satu (1) SBP diumumkan selewat-lewatnya dalam tempoh 27 hari setelah keputusan UPSR diumumkan iaitu selewat-lewatnya pada 20 Disember 2019.

Selamat membuat Permohonan SBP Tingkatan 1 2020 Online. Semoga anda berjaya mendapat tawaran kemasukan ke Tingkatan Satu Sekolah Berasrama Penuh ambilan tahun 2020.

14 Comments

Leave a Reply
 1. Ass salam
  Saya terlupa mencetak borang permohonan anak saya kerana permohonan ketika itu dibuat menggunakan telefon bimbit sahaja. Apabila saya ingin mencetaknya, sistem permohonan tidak boleh diakses kerana telah tamat tempoh.
  1. Adakah ia akan menjejaskan permohonan anak saya untuk ke SBP pada tahun 2018?
  2. Adakah borang cetakan permohonan perlu dibawa bersama ketika sesi ujian kemasukan ke SBP dijalankan?
  3. Bagaimanakah caranya untuk saya susul kembali permohonan anak saya yang telah dihantar itu agar boleh dibuat cetakan?
  Harap dapat jawapan segera dari tuan ya.
  Terima kasih

 2. maaf saya tidak tahu yg permohanan sbp telah di tutup pada 19.11.2017, ini telah diberitahu selepas keputusan upsr 23.11.2017 oleh kawan saya .anak saya mendapat 6A .tapi akhbar utusan 24.11.2017 m/s tiga Yb menteri Pelajaran kata 60,000 permohonan di buat secara dalam talian selama dua minggu sejak 19 November, muka surat dan akhbar sama Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia Datuk Dr Amin Senin 60,000 murid telah memohon menduduki UKSBP yang telah dibuka dari 16 oktober hingga 19 November lalu. Tuan Adakah anak saya berpeluang lagi untuk memohon kemasukan SBP. besarlah harapan jika diberi jawapan dan pertimbangan yang sewajar.

 3. Apabila saya membuat permohonan ke SBP dalam tempoh permohonan dibuka, saya terlepas pandang UKSBP yang perlu dijawab oleh pemohon. Apakah yang perlu saya lakukan buat masa ini?

 4. Tuan/puan:
  Terlepas tarikh permohonan SBP 2018 bagai anak saya yang memerolehi keputusan UPSR (5A1B)2017.
  Bilakah e-rayuan SBP 2018 dibuka?

  • Berdasarkan kepada keputusan tahun lepas, jangkaan adalah pada minggu kedua/ ketiga Disember 2017. Rujuk Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan tarikh rasmi. Tarikh semakan keputusan SBP 2017 dan erayuan Tingkatan 1 adalah dari 14 Disember 2016 sehingga 5 Januari 2017

 5. Tuan/puan
  Saya cuba memasuki link yg dibagi utk memohon sek sbp 2018 secara online tetapi tidak boleh.tarikh tutup pada 16 jan 2018.
  #utk rayuan
  #utk yg terlepas pandang

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Skema Jawapan Sejarah Kertas 3 SPM

Skema Jawapan Sejarah Kertas 3 SPM

skema jawapan Kemunculan Dan Perkembangan Nasionalisme Sehingga Perang Dunia Kedua

Kemunculan Dan Perkembangan Nasionalisme