Permohonan SBP Tingkatan 1 Dan 4 Ambilan Tahun 2021 Online

Perhatian buat pelajar yang sepatutnya menduduki peperiksaan UPSR tahun 2020. Menerusi makluman Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Permohonan SBP Tingkatan 1 (Satu) dan Permohonan SBP Tingkatan 4 (Empat) ambilan 2021 untuk kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh akan di buka pada sekitar bulan ogos atau september. .

Bermula ambilan 2018, Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) akan diperkenalkan sebagai salah satu syarat kemasukan ke SBP hanya untuk Tingkatan 1. UKSBP juga diperluaskan ke kemasukan tingkatan 4 bermula tahun 2019 untuk kemasukan tahun 2020.

Terkini: Melalui Kenyataan Media, KPM memperkenalkan kaedah pentaksiran baharu untuk tujuan kemasukan murid ke Sekolah berkaitan iaitu Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Sekolah Menengah Teknik (SMT), Kolej Vokasional (KV), dan Maktab Tentera Diraja (MTD) bagi tahun 2021.

Sistem permohonan ke tingkatan 1 dan 4 secara single entry point ini melibatkan permohonan secara berpusat dan kaedah pentaksiran standard secara berpusat. Selain SBP, pelajar juga boleh memohon kemasukan ke MRSM Tingkatan 1 dan 4. SBP dan MRSM adalah diantara sekolah terbaik di Malaysia dan menjadi pilihan buat ramai pelajar untuk memasuki Tingkatan 1 atau Tingkatan 4

Permohonan SBP Tingkatan 1 2020 Online

Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2021 Tingkatan 1 Online

Berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan Permohonan SBP Tingkatan 1 2021 yang memaparkan tarikh penting, soalan lazim – FAQ, applikasi permohonan dan syarat permohonan.

Tarikh Permohonan Tingkatan 1 SBP

 • Tarikh Buka: 7 September 2020
 • Tarikh Tutup: 2 Oktober 2020

*Nota : Tarikh yang dinyatakan adalah tarikh rasmi. Sebarang perubahan pada tarikh akan dikemaskini dari masa kesemasa. Sila layari laman web KPM di Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan sebarang keterangan lanjut mengenai permohonan SBP

Tahun 2019:

 • 27 Ogos 2019 : Tarikh Buka
 • 27 September 2019 : Tarikh Tutup

Applikasi Permohonan SBP Tingkatan 1 2021 Online

 • Klik https://spskt1.moe.gov.my untuk membuat permohonan
 • Pentaksiran Baharu Kemasukan SK (PKSK) Tahun 2021 – Pemohon akan menduduki pentaksiran secara berpusat di 555 buah pusat pentaksiran seluruh negara.
 • PKSK akan dilaksanakan kepada semua murid yang memohon sebagai salah satu syarat kemasukan dan akan dilaksanakan dalam tempoh 12 hingga 23 Oktober 2020 20 hingga 29 Januari 2021. Tiada pentaksiran ulangan akan dilaksanakan

Maklumat Penting permohonan sebagai rujukan dan panduan.

Maklumat Lanjut

Informasi kemasukan SBP 2021 buat rujukan pemohon.

 1. Permohonan kemasukan ke SBP boleh dibuat secara on-line sepenuhnya melalui laman sesawang single entry point kemasukan
 2. Pelajar yang boleh memohon adalah :-
  • Murid Tahun Enam 2020 yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • Murid Tingkatan Tiga 2020 yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • SBP hanya menawarkan kemasukan ke Tingkatan Satu dan Empat sahaja.
 3. Untuk mengkakses sistem, pemohon hanya perlu memasukkan nombor mykid/mykad sendiri beserta nombor mykad penjaga utama
 4. Pemohon tidak perlu mengemukakan salinan sijil penglibatan dalam kokurikulum kepada BPSBP kerana maklumat penglibatan murid di dalam aktiviti Kokurikulum akan diselaraskan dengan Bahagian Sukan, Kokurikulum dan Kesenian, Kementerian Pendidikan Malaysia (BSKK, KPM)

Syarat Pemilihan Tingkatan Satu (1) SBP 2021

Berikut adalah syarat pemilihan pelajar untuk ambilan tahun 2021.

 1. Calon adalah Warganegara Malaysia;
 2. Calon mestilah murid Tahun 6 yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan dan berdaftar dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) KPM pada Tahun 2020
 3. Calon mestilah menduduki Pentaksiran Kemasukan SK KPM (PKSK)
 4. Calon sihat tubuh badan;
 5. Calon aktif dalam penglibatan kokurikulum dan cemerlang dalam akademik

Semakan Keputusan SBP Tingkatan 1 2021 Online

Keputusan pemilihan dan penempatan ke Tingkatan Satu (1) SBP diumumkan selewat-lewatnya 15 Januari 2021 12 Mac 2021.

Permohonan SBP Tingkatan 4 2020 Online

Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2021 Tingkatan 4 Online

Panduan buat pelajar Tingkatan 3 yang sepatutnya menduduki peperiksaan PT3 2020. Untuk makluman, anda boleh membuat Permohonan SBP Tingkatan 4 2021 secara online (Sekolah Berasrama Penuh) sekitar bulan Ogos / September. Pelajar tidak perlu menunggu keputusan PT3 kerana pemohon boleh memohon sebelum keputusan PT3 diumumkan. Permohonan akan ditutup pada sekitar September / Oktober.

Selain SBP, pelajar juga boleh membuat permohonan kemasukan ke MRSM Tingkatan 4 (Maktab Rendah Sains MARA). Umum sedia maklum yang SBP dan MRSM adalah diantara sekolah terbaik di Malaysia dan menjadi pilihan buat ramai pelajar untuk memasuki Tingkatan 1 atau Tingkatan 4.

Berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan Permohonan SBP Tingkatan 4 (Form 4) 2021 yang memaparkan tarikh penting, aplikasi permohonan dan syarat permohonan.

Tarikh Penting Permohonan SBP Tingkatan 4 Secara Atas Talian

 • Tarikh Buka : 7 September 2020
 • Tarikh Tutup : 2 Oktober 2020

*Nota : Tarikh yang dinyatakan adalah tarikh rasmi. Sebarang perubahan pada tarikh akan dikemaskini dari masa kesemasa. Sila layari laman web KPM di Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan sebarang keterangan lanjut mengenai permohonan SBP

Tahun 2019:

 • 27 Ogos 2019 : Tarikh Buka
 • 27 September 2019 : Tarikh Tutup

Pelajar adalah dinasihatkan untuk melayari laman web KPM di Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan sebarang keterangan lanjut berkaitan permohonan SBP terkini.

Applikasi Permohonan SBP Tingkatan 4 2021 Online

 • Klik https://spskt4.moe.gov.my/ untuk membuat permohonan
 • Pentaksiran Baharu Kemasukan Tahun 2021 – Pemohon akan menduduki pentaksiran secara berpusat di 555 buah pusat pentaksiran seluruh negara. Tarikh semakan pusat dibuka bermula 8 Januari 2021 dan pelaksanaan pentaksiran akan berlangsung pada 15 hingga 25 Februari 2021.

Maklumat Penting

Maklumat Lanjut Permohonan SBP Form 4 2021

Informasi tambahan kemasukan SBP 2021 Tingkatan 4 adalah seperti berikut :-

 1. Permohonan kemasukan ke SBP boleh dibuat secara on-line sepenuhnya melalui laman sesawang single entry point kemasukan yang baharu diperkenalkan oleh KPM
 2. Pelajar yang boleh memohon adalah :-
  • Murid Tahun Enam 2020 yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • Murid Tingkatan Tiga 2020 yang yang didaftarkan dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)
  • SBP hanya menawarkan kemasukan ke Tingkatan Satu dan Empat sahaja.
 3. Untuk mengkakses sistem, pemohon hanya perlu memasukkan nombor mykid/mykad sendiri beserta nombor mykad penjaga utama
 4. Pemohon tidak perlu mengemukakan salinan sijil penglibatan dalam kokurikulum kepada BPSBP kerana maklumat penglibatan murid di dalam aktiviti Kokurikulum akan diselaraskan dengan Bahagian Sukan, Kokurikulum dan Kesenian, Kementerian Pendidikan Malaysia (BSKK, KPM)

Syarat Pemilihan Tingkatan Empat (4) SBP 2021

Berikut adalah syarat pemilihan pelajar untuk kemasukan Tingkatan 4 SBP :-

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Calon mestilah murid Tingkatan 3 yang bersekolah di Sekolah Kerajaan atau Sekolah Bantuan Kerajaan dan berdaftar dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) KPM pada Tahun 2020
 3. Calon mestilah menduduki Pentaksiran Kemasukan SK KPM (PKSK)
 4. Calon sihat tubuh badan;
 5. Calon aktif dalam penglibatan kokurikulum

Check Nama Layak Menduduki PKSK 

Bermula kemasukan 2021, kemasukan tingkatan 1 & 4 SBP diwajibkan menduduki peperiksaan PKSK sebelum layak masuk. Pelajar boleh membuat semakan melalui pautan panduan berikut:

SBP Kurikulum Bersepadu Tahfiz (TMUA – Tahfiz Model Ulul Albab)

Bagaimana cara untuk memohon ke SBP yang menawarkan Kurikulum Bersepadu Tahfiz (TMUA – Tahfiz Model Ulul Albab)?

 • Calon masih perlu mengisi permohonan secara online.

Apakah syarat untuk terpilih ke SBP KBT (TMUA)?

 • Calon yang memenuhi syarat-syarat pemilihan ke Tingkatan Satu dan memperoleh Gred A bagi Quran dan Jawi layak dipertimbangkan. Calon yang telah dikenalpasti ini akan dipanggil untuk ditemuduga.

Pakej Aliran Mata Pelajaran Yang Ditawarkan Di SBP

Aliran matapelajaran yang ditawarkan di SBP adalah seperti berikut :-

 1. Tingkatan 1 – Pakej Aliran Matapelajaran yang ditawarkan adalah aliran Sains, Agama dan Ulul Albab

 1. Tingkatan 4 – Menawarkan 4 pakej aliran matapelajaran iaitu Sains Tulen, Sains Tulen Agama, Agama Ikhtisas, dan Tahfiz Sains (TMUA)

Semakan Keputusan SBP Tingkatan 4 2021 Online

Keputusan pemilihan dan penempatan ke Tingkatan Empat (4) SBP diumumkan selewat-lewatnya pada 5 April 2021

Selamat membuat Permohonan SBP Tingkatan 1 dan 4 2021 Online. Semoga anda berjaya mendapat tawaran kemasukan ke Tingkatan Satu dan Empat Sekolah Berasrama Penuh ambilan tahun 2021.

14 thoughts on “Permohonan SBP Tingkatan 1 Dan 4 Ambilan Tahun 2021 Online”

 1. Ass salam
  Saya terlupa mencetak borang permohonan anak saya kerana permohonan ketika itu dibuat menggunakan telefon bimbit sahaja. Apabila saya ingin mencetaknya, sistem permohonan tidak boleh diakses kerana telah tamat tempoh.
  1. Adakah ia akan menjejaskan permohonan anak saya untuk ke SBP pada tahun 2018?
  2. Adakah borang cetakan permohonan perlu dibawa bersama ketika sesi ujian kemasukan ke SBP dijalankan?
  3. Bagaimanakah caranya untuk saya susul kembali permohonan anak saya yang telah dihantar itu agar boleh dibuat cetakan?
  Harap dapat jawapan segera dari tuan ya.
  Terima kasih

  Balas
 2. maaf saya tidak tahu yg permohanan sbp telah di tutup pada 19.11.2017, ini telah diberitahu selepas keputusan upsr 23.11.2017 oleh kawan saya .anak saya mendapat 6A .tapi akhbar utusan 24.11.2017 m/s tiga Yb menteri Pelajaran kata 60,000 permohonan di buat secara dalam talian selama dua minggu sejak 19 November, muka surat dan akhbar sama Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia Datuk Dr Amin Senin 60,000 murid telah memohon menduduki UKSBP yang telah dibuka dari 16 oktober hingga 19 November lalu. Tuan Adakah anak saya berpeluang lagi untuk memohon kemasukan SBP. besarlah harapan jika diberi jawapan dan pertimbangan yang sewajar.

  Balas
 3. Apabila saya membuat permohonan ke SBP dalam tempoh permohonan dibuka, saya terlepas pandang UKSBP yang perlu dijawab oleh pemohon. Apakah yang perlu saya lakukan buat masa ini?

  Balas
 4. Tuan/puan:
  Terlepas tarikh permohonan SBP 2018 bagai anak saya yang memerolehi keputusan UPSR (5A1B)2017.
  Bilakah e-rayuan SBP 2018 dibuka?

  Balas
  • Berdasarkan kepada keputusan tahun lepas, jangkaan adalah pada minggu kedua/ ketiga Disember 2017. Rujuk Portal Rasmi KPM untuk mendapatkan tarikh rasmi. Tarikh semakan keputusan SBP 2017 dan erayuan Tingkatan 1 adalah dari 14 Disember 2016 sehingga 5 Januari 2017

   Balas
 5. Tuan/puan
  Saya cuba memasuki link yg dibagi utk memohon sek sbp 2018 secara online tetapi tidak boleh.tarikh tutup pada 16 jan 2018.
  #utk rayuan
  #utk yg terlepas pandang

  Balas

Tinggalkan Komen