EKasih Daftar Borang Permohonan Dan Semakan Pendaftaran

Daftar eKasih & Semakan eKasih. Kemiskinan merupakan perkara penting yang perlu dibendung/ di basmi oleh setiap negara di dunia. Di Malaysia, satu sistem pangkalan data bersepadu isi rumah miskin dikenali sebagai  Sistem “eKasih” iaitu portal pembasmian kemiskinan telah diwujudkan di dalam membantu merancang, melaksana dan memantau program kemiskinan. Sistem ini telah dijadikan sebagai rujukan oleh kementerian/ agensi yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam program pembasmian kemiskinan penduduk.

Golongan berpendapatan rendah berdasarkan kepada kriteria yang telah ditetapkan oleh Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) 2016. Semua Ketua Isi Rumah (KIR) yang berpendapatan kurang daripada jumlah RM1,500 sebulan (Bandar) atau RM1,000 sebulan (Luar Bandar) adalah digalakkan/ layak untuk mendaftar.

EKasih Daftar Permohonan Dan Semakan Pendaftaran

Cara Daftar eKasih Dan Semakan Pendaftaran Secara Online/ Atas Talian 

Berikut dikongsikan cara daftar dan semakan keputusan pendaftaran secara online buat panduan mereka yang berkenaan. Sistem bank data kemiskinan nasional ini menyimpan segala rekod bantuan yang diterima oleh individu, Ketua Isi Rumah (KIR) dan Ahli Isi Rumah (AIR). Termasuklah Bantuan Sara Hidup (BSH).

Ciri-Ciri Utama sistem ini adalah seperti berikut :-

Ianya adalah sistem Bank Data Kemiskinan Nasional​​ yang mengandungi maklumat mengenai kemiskinan bermula dari profil individu, program/ bantuan yang diterima oleh Ketua Isi Rumah (KIR) dan Ahli Isi Rumah (AIR) daripada agensi pemberi bantuan sehinggalah kepada permohonan bantuan dan pemantauan keberkesanan program/ bantuan yang diterima.

Ciri-Ciri e-Kasih

 • 1. Semakan status kemiskinan secara online
 • 2. Penyelarasan maklumat bantuan
 • 3. Pengemaskinian maklumat kemiskinan secara online
 • 4.  Pengiraan Status Kemiskinan (miskin/miskin tegar) secara automatik berdasarkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) per kapita
 • 5. Penjanaan laporan dan statistik kemiskinan
 • 6.  Poverty mapping dan pemantauan kemiskinan

Borang Daftar EKasih

Melalui mekanisme pendaftaran terbuka e-Kasih, individu yang ingin mendaftar boleh merujuk kepada maklumat berikut untuk membuat pendaftaran.

 • Golongan yang berpendapatan di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa boleh mendaftar.
  • Individu/ orang awam boleh hadirkan diri ke
   1. Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) atau
   2. Pejabat Daerah yang berdekatan atau
   3. Melalui telefon, surat atau e-mel rasmi atau membuat laporan atau mendaftar kes kemiskinan melalui Pemimpin Tempatan, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) atau Majlis Perwakilan Penduduk (MPP)

No Telefon Pejabat Pembangunan Negeri (PPN)

Senarai nombor telefon PPN mengikut negeri yang boleh dihubungi untuk tujuan pendaftaran adalah seperti berikut:-

 1. PPN Perlis : 04-9731976
 2. PPN Kedah : 04-7209236
 3. PPN Pulau Pinang : 04-2185700
 4. PPN Perak : 05-2497400
 5. PPN Selangor : 03-55213600
 6. PPN W.Persekutuan Kuala Lumpur : 03-40420260 / 61
 7. PPN N.Sembilan : 06-7659945
 8. PPN Melaka : 06-3333333
 9. PPN Johor : 07-2234777
 10. PPN Pahang : 09-5178208
 11. PPN Terengganu : 09-6272000
 12. PPN Kelantan : 09-7455000
 13. PPN Sarawak : 082-446582
 14. PPN Sabah : 088-484800

Pendapatan Garis Kemiskinan Semasa (PGK) Yang Digunakan

Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) ialah pendapatan isi rumah (bulanan) yang disediakan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) setiap dua (2) tahun sekali. PGK semasa (tahun 2016) adalah seperti berikut:-

SUMBER : Soalan Lazim

Proses Pendaftaran

Berikut adalah Proses Kerja Permohonan Isi Rumah Untuk Didaftarkan Ke Dalam Sistem buat rujukan semua :-

Semakan Permohonan Pendaftaran Secara Online

Untuk membuat semakan e-KASIH samada nama anda telah didaftarkan dalam sistem e-Kasih adalah dengan menghubungi pihak Unit Penyelarasan Pelaksaan (ICU JPM) melalui Jab Pembangunan Persekutuan/ Pej Pembangunan Negeri (JPP/PPPN – Bahagian/Unit Kesejahteraan Rakyat) dan memberikan maklumat seperti Nama, No. Kad Pengenalan, No. telefon atau alamat e-mail/alamat surat menyurat yang boleh dihubungi.

Pilihan alternatif yang paling mudah adalah semakan pendaftaran secara online melalui pautan berikut :-

 • Semakan Pendaftaran Online
  • Masukkan No Kad Pengenalan
  • Klik Untuk Cari
 • Terma Rujukan
  • Ketua Isi Rumah (KIR) adalah daripada kalangan isi rumah sesuatu tempat kediaman yang bertanggungjawab atau diberi tanggungjawab terhadap kebajikan ahli isi rumah di mana dia tinggal
  • Ahli Isi Rumah (AIR) adalah mereka yang dianggap sebagai penghuni biasa di tempat kediaman yang dipilih
  • SPB adalah senarai penerima bantuan agensi yang masih belum diverifikasi

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan maklumat data yang lebih lengkap termasuk program bantuan yang diterima, serta agensi pemberi bantuan sila layari Portal Rasmi Pembasmian Kemiskinan E-Kasih di pautan berikut :-

Manual pengguna boleh dimuat turun di

Orang ramai adalah perlu untuk memanfaatkan sistem yang diwujudkan ini dengan memberikan serta memaklumkan maklumat berkaitan kemiskinan yang dihadapi oleh penduduk berkenaan dengan mengunakan borang permakluman secara dalam talian (online).

Selamat membuat semakan eKasih dan semoga pendaftaran anda berjaya.

Related : Syarat kelayakan, diwujudkan di peringkat nasional bagi membantu merancang, kes kemiskinan melalui pemimpin, keluarga miskin yang diwujudkan, bantuan kerajaan,

Tinggalkan Komen